Prvi večer festivala Džjezz 2012 dokaz, da “Celje dogaja” (foto in video)


Uvodni večer tridnevnega mednarodnega jazz festivala “Džjezz 2012”, ki je potekal v atriju Prothasijevega dvorca oz. v atriju celjskega Locala, je minil v znamenju nastopa legendarnega jazzista Duška Gojkovića s spremljevalnim kvartetom ter vse bolj uveljavljene zasedbe Holly Jazzus. Navdušeno občinstvo, ki je napolnilo koncertni prostor, je najboljša potrditev slogana, da “Celje dogaja”.

Legendarni 80-letni srbski jazzist Duško Gojković je svojo zavidljivo jazz kariero začel kot član dixie zasedbe že v mladih letih, pri osemnajstih se je pridružil beograjskemu Radio Big Band. Prvo ploščo je posnel kot član Frankfurt All-Stars, po tem je gostoval in igral v številnih zasedbah, med drugim tudi s številnimi priznanimi glasbeniki, kot so Maynard Ferguson, Woody Herman, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Phil Woods, Duke Jordan in številni drugi. Trobentač svetovnega kova, ki se je s svojim ustvarjanjem zapisal v svetovne glasbene enciklopedije, je v svoji karieri posnel tudi preko 170 albumov.

Duško Gojković je navdušil in več kot izpolnil vsa pričakovanja celjskega avditorija.

V prijetnem vzdušju atrija celjskega Locala so Gojkovića spremljali še celjski saksofonist Jaka Kopač, pianist big banda RTV Slovenija Blaž Jurjevič, eden najbolj zaželenih jazz basistov basistov v nemškem prostoru Martin Gajkonovski ter mednarodno priznani bobnar Ratko Divjak.

Holly Jazzus je zasedba izvrstnih glasbenikov mlajše generacije, ki jo sestavljajo odličen slovenski trobentač, reden gost festivalov in big band zasedb Tomaž Gajšt, saksofonist, ki je nastopal in se izpopolnjeval po največjih klubih New Yorka Lenart Krečič, izvrstni pianist, ki se lahko pohvali z bogatimi festivalskimi izkušnjami, sodeloval je z zvenečimi imeni svetovne glasbe Marko Črnčec, basist, ki se odlično znajde v zvrsteh Hip Hopa, Housa in Nu-Jazza Tadej Kampl ter bobnar, aranžer in pisec glasbe svetovnega formata, ki je prejemnik nagrade Best Drum Player Tuscia Jazz 2008 Jimmy Woode competition, Vladimir Kostadinovič. Zasedba Holly Jazzus se je predstavila z avtorsko glasbo, prisotne so razvajali z izvrstnimi izvedbami, ki nedvomno napovedujejo lepo prihodnost mladih glasbenikov.

Holly Jazzus so se izkazali kot odlični mladi glasbeniki, o katerih bo zagotovo tudi v prihodnje veliko slišati.

Med koncertom smo se pogovarjali z vodjo projekta Džjezz 2012 Mišelo Mavrič, ki nam je zaupala, da je z odzivom obiskovalcev prvi večer festivala zelo zadovoljna, prijetno so jo presenetili tudi tisti, ki so se v Celje pripeljali iz drugih delov Slovenije. Številni so po njenih besedah priložnost izkoristili tudi za avtograme “žive legende” Duška Gojkovića. Vse bralce in obiskovalce našega portala je povabila na ostala dva večera festivala Džjezz 2012, danes zvečer se bosta predstavila Simone Zanchini in Vito Marence s skupinama, v soboto pa Will Winson ter Milan Stanisavljević z Jadranko Juras.

Obiskovalci so bili nad slišanim in videnim navdušeni.

Seveda bomo tudi o dogajanju ostalih dveh večerov poročali v prihodnjih dneh. Vabljeni k ogledu galerije fotografij sinočnjega nastopa ter k ogledu video posnetka, v katerem lahko prisluhnete utrinkom nastopa Duška Gojkovića ter Holly Jazzus.

[simpleviewer width=100% height=700 id=196]

v/t/f: eH