Pustna rajanja v Celju (foto)


Najbolj veselo je bilo v petek v mestnem središču, ko je bila na ulicah Celja tradicionalna povorka pustnih mask OŠ Lava, ter v soboto, ko so vesela pustovanja potekala v Citycentru Celje in Celjskem mladinskem centru.

Tudi na pustni torek bo v Celju veselo. Kam na pustni torek, preverite v našem koledarju dogodkov – tukaj.

Tradicionalna pustna povorka ustvarila sproščen pustni vrvež na ulicah Celja

V petek je potekala velika velika pustna povorka vseh učencev in zaposlenih na OŠ Lava, s katero so ponovno obudili naše šege in navade ter aktualizirali dogajanje v družbi. “Že 17. leto smo oblikovali pustno povorko in jo popeljali po mestnih ulicah in tako nakazali bolj normalno življenje, ki smo ga po dolgem nenavadnem obdobju vsi željno čakali,” je povedala ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko. Letošnja tema pustne povorke je bila »kulture v najširšem pomenu besede, umetnosti, naše kulturne dediščine…ne damo!«. Vse skupinske pustne maske v podobi glasbenikov, slikarjev, kovačev stihov in besed, poslovnežev, ljudskih pripovedk, itd. so na OŠ Lava ustvarili sami z učenci, kar je še posebej pomembno, da so učenci deležni celotnega procesa ustvarjanja.

“Pustni petek je v Mestno četrt Lava in na mestne ulice Celja prinesel veliko veselja in radosti – bilo nas je res zelo veliko, otroci so tokrat res uživali, peli, igrali, svoje pa je naredila tudi glasba harmonike našega učenca Luke. Otroci pa so se posebej razveselili zelo slastnih krofov, s katerimi so nas letos razveselili Pekarna Geršak in Novi tednik & Radio Celje, za kar se jim še posebej otroci zahvaljujejo, saj so se jih resnično razveselili,” o navdušenju ob letošnji povorki pripoveduje Marijana Kolenko. Pust je bil tako tudi masten okrog ust, kot se po starih ljudskih običajih tudi spodobi. “17 let se trudimo pri otrocih prebujati tudi ta del zavedanja, da so šege, ljudski običaji in navade izjemno pomemben del naše narodne zavesti in da narod, ki ne ceni svojega ljudskega dela umetnosti in običajev, ni popoln narod,” je zaključila Marijana Kolenko.

Veselo tudi v največjem celjskem nakupovalnem središču

Tudi v največjem celjskem nakupovalnem središču Citycentru Celje so na pustno soboto poskrbeli za tradicionalno veselje in sladkanje obiskovalcev. Zabavali so jih klovni, čarodej in žongler na hoduljah. Delili so balone in postavljali uganke. Otroci so se lahko predali njihovim norčavostim, se z njimi fotografirali in tako ovekovečili najbolj zabaven trenutek leta. Kot vsako leto so obiskovalcem tudi letos razdelili slastne krofe.

Nepogrešljiv del pustovanja so predstavljali kurenti, ki so v soboto obiskali Citycenter Celje, vrnili pa se bodo tudi na pustni torek. Gre za kurente iz Ptuja, ki so z bučnim zvonjenjem svojih številnih zvoncev poskrbeli za preganjanje zime. V času pustnega veselja Citycenter Celje na svoji Facebook strani organizira tudi posebno nagradno igro. Pustnim šemam tako podeljujejo darilne bone Desetak v skupni vrednosti 200 €.

V Celjskem mladinskem centru se je ustavil interaktivni cirkus

V Celjskem mladinskem centre pa je najmlajše maškare razveseljeval Interaktivni cirkus, ki se je ustavil v Celju. Otroci so se lahko med drugim lotili pravega cirkuškega poligona, polnega smeha in akrobacij. Bilo je zelo veselo in polno presenečenj za okoli 600 obiskovalcev.

R. Č.