Razstava Zgodovina za vse – 30 let: skozi izbor naslovnic in naslovov navdahnjenih v arhivskem gradivu


V Celju so v minulem tednu razstavili razstavo Zgodovina za vse – 30 let: skozi izbor naslovnic in naslovov navdahnjenih v arhivskem gradivu, ki je na voljo za ogled vse do 25. septembra na Savinjskem nabrežju.

Osrednja tema razstave, ki je tudi v znamenju jubileja XXX. letnika revije Zgodovina za vse, je predstavitev preteklih naslovnic omenjene revije v kombinaciji s citati ali naslovi nekaterih objavljenih razprav. Vsi citati naslovov so navdahnjeni v arhivskem gradivu.

Kot je povedal direktor Zgodovinskega arhiva Celje in avtor razstave, dr. Borut Batagelj, razstava v bližini Osrednje knjižnice Celje pravzaprav opozarja na pomen omenjene revije in se sprehodi skozi ta tri desetletja aktivnega delovanja.

Foto: Simon Valant

Skozi razstavo, ki jo je oblikoval Andrej Mohorič, se jasno izpostavlja ključno spoznanje, da so osnovni viri nepogrešljivi za temeljito znanstveno raziskovanje preteklosti. Vendar pa razstava sega še dlje, saj s prezentacijo arhivskih citatov, ki so predstavljeni kot del rezultatov raziskav, nudi nadgradnjo pripovedi. Na ta način se ne le povečuje globina vsebine, temveč tudi bogati privlačnost besedil, kar je zasnovano z namenom pritegniti pozornost širše javnosti.

Razstavljena kolekcija je nastala v produkciji Zgodovinskega arhiva Celje in Zgodovinskega društva Celje ob podpori Ministrstva za kulturo RS ter Mestne občine Celje.