Recital ob slovenskem kulturnem prazniku in ob 90-letnici rojstva Jožeta Šmita v Osrednji knjižnici Celje (video)

09. 02. 2012 08:09

Osrednja knjižnica Celje je v Levstikovi dvorani v ponedeljek gostila člane Ljubiteljskega gledališča Teharje-Celje (Ljudmila Conradi, Andrej Hribernik, Anica Milanović, Sonja Mlejnik, Barbara Oprčkal, Peter Simoniti in Lada Ščurek). Tam je namreč potekal recital ob slovenskem kulturnem prazniku in ob 90-letnici rojstva  pesnika Jožeta Šmita.

Jože Šmit je bil slovenski pesnik, urednik, novinar in prevajalec, ki se je rodil leta 1922 v Tlakah pri Rogatcu. Njegova rojstna hiša je danes jedro Muzeja na prostem Rogatec, leta 200 pa je kot prvi prejel naziv častnega občana občine Rogatec. Umrl je 4 leta kasneje, za seboj pa je pustil bogato pesniško dediščino. Njegove pesmi so najpogosteje domovinske, v njih pa se prepletajo pesnikova ljubezen do domovine in spomini na preteklost.

Člani Ljubiteljskega gledališča Teharje-Celje so tako v intimnem vzdušju recitirali pesmi, ki jih je izbrala profesorica Božena Orožen. Za glasbeni premor je skrbel mladi glasbenik Domen Trobiš, ki je s harmoniko preigraval slovenske ljudske pesmi. Utrinke iz recitala ob harmoniki si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

F/T/V: Tina Ožvald

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 0,912 seconds.