Regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin celjske regije (foto in video)


gledaliske_vizije_2015_celje_1Sredi tedna je pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti OI Celje potekalo regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin celjske regije – Gledališke vizije 2015. V več kot triurnem programu, ki ga je strokovno spremljala državna selektorica Ana Ruter, so se predstavile tri odlične skupine, med katerimi je zagotovo malce izstopala “domača” skupina, Kajuhovi klasiki, ki se je pod mentorskim vodstvom profesorice Ivane Šikonija s Plavtovo komedijo Dvojčka uvrstila na regijski izbor za Vizije.

gledaliske_vizije_2015_celje_2Prvi so se predstavili člani Mladinske skupine “Skuliranci” Gledališkega društva Radeče. Uprizorili so komedijo Mary, Mary (Jean Kerr), ki jo je priredila Katja Čeč.  Navidezno lahkotna in nostalgično komična zgodba je postavljena v vročekrvna šestdeseta leta in prikazuje pristne medčloveške odnose ter ljubezen v vseh njenih oblikah. Govori o mladem in sveže ločenem paru, ki se mora sestati zaradi neurejenih starih davčnih grehov. Ločenec – založnik Bob si je medtem že našel novo ljubezen, ločenka Mary pa si je medtem dodobra okrepila prej nekoliko majavo samozavest in preseneti vse z svojo novo, spogledljivo persono. Vmes poseže še inteligentna odvetnica Lili, ki so ji vse zadeve že od začetka popolnoma jasne. Tu pa je tudi bahaški in potentni filmski igralec Dimitri, ki svojega prijatelja založnika opomni o resnični vrednosti bivše žene Mary. Čustva zavrejo in vzrok vihrave ločitve kmalu le ni več tako transparentno jasen, kot je sprva kazalo.

gledaliske_vizije_2015_celje_3Nato so s komedijo zmešnjav, Plavtovim Dvojčkom, na oder stopili “Kajuhovi klaski” I. gimnazije v Celju. Plavt je komedijo Dvojčka napisal leta 202 pr.n.št. Osrednja tema komedije je zamenjava glavnih oseb oz. problem prevaranega soproga, ki se prepleta z nemoralnim življenjem v starem Rimu. Plavt je v komedijo vključil elemente ljudske burke in grške nove komedije (glasba, peto besedilo, burkaški, nespodobni dovtipi in kvantanje). Še enkrat so predstavo odlično odigrali in nekoliko nasmejali sicer maloštevilno občinstvo.

gledaliske_vizije_2015_celje_5Zadnja predstava regijskega srečanja pa je bila komedija Isaaca Bashevisa Singerja Norci iz casino online Helma. Predstavo o igri štafetne družbene moči, v kateri nastopajo norci, ki se delajo norca iz tistih norcev, ki se na vse pretege oklepajo družbenega kolesa, so pripravili člani KD Mladinska gledališka šola – KD Svoboda osvobaja in Gimnazije Slovenske Konjice. Vsebinsko predstava govori o ponovni vzpostavitvi povsem novega družbenega sistema in zrušenje vsega, kar je bilo do sedaj zgrajenega, pa najsi bo dobro in manj dobro. V bistvu gre za še en prikaz, da je človeštvo že davno doseglo najvišjo točko svojega razvoja v smislu ureditve življenja v skupnosti.

V predstavi so se odlično izkazali mladi gimnazijci, med katerimi imajo nekateri zelo malo gledaliških izkušenj. Predstava je bila premierno odigrana 30. marca.

gledaliske_vizije_2015_celje_6

Po nastopih je sledil pogovor z državno selektorico Ano Rutar, ki je uprizoritve strokovno spremljala ter skupinam podala grobo oceno in smernice za naprej. V kratkem bo podala mnenje, če se je katera izmed mladinskih gledaliških skupin uspela uvrstiti na finalni del Gledaliških vizij 2015, ki bo tudi letos potekal v Novi Gorici in sicer med 15. in 17. majem. Kakor vsako leto, se tudi letos ocenjuje inovativnost in svežina v obravnavanju problematike dela, pristop do gradnje predstave, dramskih karakterjev ter likovne zasnove predstave, kvaliteta izvedbe ter ideja in sporočilnost.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem si lahko ogledate nekaj utrinkov s prvih dveh predstav, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke z vseh treh predstav.

[simpleviewer width=100% height=700 id=794]

v/t/f: eH

Fotografije s predstave Norci iz Helma: Žan Javornik

kornelija-polsi-klik