Riedingov dan v Celju je v glasbi združil violiniste dveh držav (foto in video)


V čudoviti dvorani Barbare Celjske v Pokrajinskem muzeju Celje se je v petek, v okviru Mednarodnega tekmovanja za mlade glasbenike Oskar Rieding v Celju, odvil RIEDINGOV DAN, ki je na odru združil 18 nastopajočih različnih generacij.

kolaz-riedingZa zgodovinski uvod je poskrbel Mag. Damir Žerič, kustos Pokrajinskega muzeja.

S predavanjem o razvoju mesta Celje v času, ko je v njem živel in deloval svetovno priznani violinist, pedagog in skladatelj O. Rieding je publiko popeljal na svojevrstno zgodovinsko popotovanje, ki mu je sledilo glasbeno nadaljevanje.

Na začetku koncerta so se predstavile mlade violinistke iz Avstrije iz razreda prof. Romana Krainz-a.

Nastopile so: Angelina Punzenberger, Valerie Bischof in Laura Sabitzer ob klavirski spremljavi prof. Olge Ulokina.

Nato smo prisluhnili mlademu virtuozu, zmagovalcu 1. Mednarodnega tekmovanja O. Rieding in dobitniku posebne nagrade tekmovanja Galu Juvanu ob spremljavi očeta, prof. Mirana Juvana. Skupaj sta zaigrala tudi čudovito avtorsko skladbo Mirana Juvana, ki nosi naslov Hrepenenje. Mentorica mladega glasbenika je pedagoginja Anastazija Juvan.

 

V finalu koncerta je nastopil izvrstni mlajši godalni orkester Glasbene šole Rogaška Slatina ( mentorja: prof. Inga Ulokina in prof. Domen Hrastnik), ki skozi glasbo združuje violiniste od 6. do 12. leta starosti.

 

Zaključno skladbo pa so vsi nastopajoči zaigrali skupaj. Riedingov dan se je zaključil s prijetnim druženjem med pogostitvijo v kotičku Ane Celjske.

Več o mednarodnem tekmovanju za mlade glasbenike Oskar Rieding si lahko preberete na spletni strani www.riedingcompetition.com.

Fotografije in video: Gregor Katič