Rojstna hiša Neže Maurer obnovljena


Občina Polzela je nedavno zaključila z obnovo rojstne hiše pesnice Neže Maurer, ki se nahaja v naselju Kopank v Povinu pri Polzeli. Na obnovljenem kulturnem spomeniku bodo na Polzeli sedaj gradili razvoj muzejske dejavnosti in literarnega turizma.

Neža Maurer je s svojimi deli v našem prostoru prisotna že več kot 60 let. Njena bibliografija je zelo obširna, za svoja dela pa je prejela tudi vrsto nagrad in priznanj, med drugim Prešernovo nagrado Gorenjske za literaturo, Groharjevo nagrado za življenjsko delo in Zlatnik poezije. Je tudi častna občanka občine Polzela, leta 2008 pa je postala Slovenka leta.

Obnova rojstne hiše znamenite pesnice Neže Maurer, ki bo decembra praznovala 92. rojstni dan, je trajala od lanskega septembra. Rojstna hiša pesnice je pritlična, v breg potisnjena delno lesena hiša s predelano črno kuhinjo, ki naj bi nastala v sredini 19.stoletja in je ena redkih stavb na tem območju, ki pripoveduje o načinu življenja, gospodarjenja in bivanja v preteklosti. Zaradi statusa spomeniške zaščite je bila obnova vseskozi tudi pod budnim očesom celjske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Na Polzeli si sedaj želijo obnovljeno hišo povezati z drugimi vsebinami in javnim dogajanjem v občini. Z obnove hiše želijo prav tako okrepiti zavest o kulturni dediščini in umetnosti. Načrtujejo tudi literarni turizem, ki bi za občino in regijo predstavljal izhodišče in priložnost za dvig turističnega obiska ter posebnost na področju kulturne ponudbe.

Obnova je stala nekaj manj kot 217.000 evrov, od tega sta ministrstvi za kulturo in kmetijstvo prispevala 139.000 evrov. Preostanek denarja v višini skoraj 78.000 evrov je polzelska občina zagotovila v občinskem proračunu.

O Neži Maurer:

Neža Maurer, slovenska slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, publicistka, urednica in pedagoginja, je osnovno šolo obiskovala na Polzeli (med leti 1937 in 1941 slovensko, v času druge svetovne vojne med leti 1941 in 1944 pa nemško). Po koncu vojne je obiskovala srednjo šolo v Celju in Žalcu ter učiteljišče v Ljubljani. Poučevala je v Črnem Vrhu nad Idrijo in v Ilirski Bistrici. Med leti 1964 in 1987 je študirala na Pedagoški akademiji v Ljubljani ter po diplomi izredno še na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1960 diplomirala iz slavistike.

Po končanem študiju je najprej delala kot novinarka. Bila je prva urednica šolskih oddaj na Televiziji Ljubljana, tehnična in kulturna urednica pri revijah Kmečki glas, Otrok in družina ter Rodne grude, terenska reporterka ter direktorica, glavna in odgovorna urednica revije Prosvetni delavec, pisala pa je tudi brošure za Pionirski dom. Zadnja leta službovanja je bila samostojna svetovalka za kulturo pri Komiteju za informiranje Slovenije.

Po upokojitvi dela kot samostojna umetnica. Je članica Društva novinarjev (od leta 1962), Društva slovenskih pisateljev (od leta 1973), Gibanja za kulturo miru in nenasilja (od leta 1983) in PEN kluba (od leta 1991). Je mati dveh otrok: Eva Maurer Škofič (r. 1968) je znana kot prva slovenska klovnesa in sodeluje pri humanitarnem društvu Rdeči noski, Miklavž Maurer Škofič (1962–2015) pa je bil do upokojitve 2010 zaposlen v Slovenski vojski in znan kot eden najboljših slovenskih pilotov helikopterjev; umrl je 2015 v Sierri Leone.

Neža Maurer piše literaturo za otroke, mladino in odrasle. Največji del njenega opusa zajema poezija, piše pa tudi prozo, publicistiko ter otroške igre. Delovala je kot prevajalka, prevajala je iz nemščine ter slovanskih jezikov. Pesnica je s svojimi deli v našem prostoru prisotna že več kot 60 let. Nad osemdeset otroških iger in oddaj je bilo izvedenih na več radijskih postajah. Njena bibliografija je zelo obširna, za svoja dela pa je prejela tudi vrsto nagrad in priznanj, med drugim Prešernovo nagrado Gorenjske za literaturo, Zlatnik poezije, je tudi častna občanka občine Polzela, leta 2008 pa je postala Slovenka leta.(vir: wikipedia)

foto: Celje.info