Ruski večer v Celjskem domu (foto, video)


Poezija iz samovarja: Iz duše Anne Ahmatove. Tako so poimenovali ruski večer, ki sta ga pripravili Osrednja knjižnica Celje in Gimnazija Celje – Center.

Anna Andreevna Gorenko, bolj poznana pod psevdonimom Anna Ahmetova, je ena pomembnejših ruskih poetov 20. stoletja. Osrednja knjižnica Celje in Gimnazija Celje – Center (GCC), na čelu z ravnateljem GCC Gregorjem Delejo, sta po njej poimenovala letošnjo izvedbo tradicionalne ruske čajanke, Poezija iz samovarja, ki jo že nekaj let jeseni prirejajo v Celju.

Poezija iz samovarja

Hladne ruske jeseni, ki se prevesijo v še hladnejše zime, so kot nalašč za ohranjanje tradicije pitja ruskega čaja. Samovar je ruski grelnik vode, v katerem pripravljajo čaj, ki v njem dolgo časa ohrani toploto. Tako so, času in priložnosti primerno, poimenovali prireditev. Gostje lahko uživajo v čaju, medtem pa spremljajo program.

ruski_vecer_samovar_00
Poezija iz samovarja: čajanka, nastop in pogostitev. Foto: DejC

Letošnji ruski večer

Ob glasbi velikih ruskih skladateljev, Čajkovskega, Šostakoviča, Prokofjeva in Rimskega-Korzakova, so zaplesale plesalke Plesnega studia Zvončica iz Šmarja pri Jelšah. Učenke in učenci GCC in I. gimnazije v Celju so recitirali Ahmetovine stihe v ruščini in njihove prevode v slovenščino. Instrumentalna zasedba GCC The Šlagers je igrala ruske pesmi.

Po koncu nastopov so bili poslušalci in gledalci vabljeni na pogostitev ob čaju in sladicah, ki so jo pripravili na Srednji šoli za gostinstvo in turizem.

Kaj GCC do konca leta še pripravlja

S Poezijo iz samovarja na GCC napovedujejo pestro kulturno dogajanje v decembru – 3. 12. bodo na šoli obeležili Ta veseli dan kulture in podelili šolska Prešernova priznanja ter nagrade za najboljši kratki zgodbi z vsakoletnega natečaja, 5. 12. pa v Narodnem domu pripravljajo tradicionalni Miklavžev koncert, 11. 12. pa se bo s prireditvijo Centrovizija v športni dvorani šole na GCC začel veseli december.

Julija Mesarič, predstavnica Društva Slovenija Rusija in skrbnica Sklada Toneta Pavčka:

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski