S koncertom opernih arij v Celjskem domu zaključili "Poletni nokturno 2012"


Zadnjo avgustovsko nedeljo se je v Celjskem domu odvil še zadnji v nizu dveh koncertov pod naslovom “POLETNI NOKTURNO”, s katerima smo zaključili letošnji Mednarodni poletni pevski seminar prof. Vlatke Oršanić “ISSM 2012”.

Mladi umetniki, udeleženci seminarja prof. Vlatke Oršanič, so številno občinstvo navdušili z izborom najlepših Opernih arij. Občinstvo, ki je vsak nastop nagradilo z ogromnim aplavzom in nastopajoče tudi večkrat priklicalo nazaj na oder, je ob koncu nagovoril tudi organizator seminarja, celjski baritonist Boštjan Korošec, ki je napovedal podobne dogodke tudi v novi sezoni.

Koncerta sta del mednarodnega poletnega pevskega seminarja prof. Vlatke Oršanić, ki ga že šesto leto zapored organizirata Vocal BK Studio in Hiša kulture Celje. Ob zaključku seminarja, ki je potekal od petka, 17. avgusta, do nedelje, 26. avgusta 2012, so pripravili tudi ta koncerta pod naslovom ”Poletni nokturno”. Zaključna koncerta sta bila v soboto, 25.8.2012, ob 20. uri, v cerkvi Sv. Jurija Mozirje ter v nedeljo, 26.8.2012, ob 20. uri, v Celjskem domu Celje.

Sopranistka in pevska pedagoginja prof. Vlatka Oršanić poučevanje solopetja opira na svojo dolgoletno mednarodno kariero, v kateri je kot solistka nastopila na mnogih velikih odrih, vse od Semperjeve opere v Dresdnu, operne hiše Komische Oper v Berlinu, do koncertnih dvoran, kot so Musikverein in Konzerthaus na Dunaju ter Alte Oper v Frankfurtu. S priznanimi dirigenti in orkestri se je predstavila tudi na prizoriščih v Tokiu, Osaki, Parizu, Edinburgu, Madridu, Salzburgu in Firencah.

Glavne značilnosti njenega poučevanja solopetja so izrazit individualen in pretanjen pristop k interpretaciji ter temeljito poznavanje glasbene, zlasti pevske literature. Na desetdnevnem seminarju je udeležence opozorila na njihove odlike in morebitne pomanjkljivosti in jim tako pomagala pri nadaljnjem razvoju ter umetniškem izražanju. Pod njenim vodstvom so se udeleženci ob koncu seminarja imeli priložnost predstaviti na dveh javnih koncertih – prvi je bil posvečen sakralni glasbi, drugi pa opernim in operetnim arijam.

Besedilo: ekipa Vocal BK Studia

Foto: Matjaž Očko