S petega predavanja dr. Antona Stresa: Narava, človek, stvarnik (video)


peto_predavanje_stres_1-300x201V torek, 28. aprila, je v Jožefovi dvorani Doma sv. Jožef potekalo predzadnje (peto) predavanje dr. Antona Stresa na temo “Ali smo res neumni, če verujemo?”. Predavatelj je tudi tokrat skupaj s slušatelji odpiral provokativne teme, ki se nanašajo predvsem na človeka, njegovo iskanje vere ter Boga in odnosov do stvarstva.

Na preteklih štirih predavanjih, ki smo jih v celoti posneli, je predavatelj nadškof dr. Anton Stres predstavil različne bolj ali manj zahtevne teme. Uvodoma se je osredotočil na zgodovino filozofije, je nadgradil z odnosom med razumom in vero, nadaljeval s tezo “V začetku je bila beseda” in četrto predavanje zaključil z obrazložitvijo teme “Izvor je tudi cilj”.

Rdeča nit tokratnega predavanja je bil odnos narava-človek-stvarnik. Če so minula predavanja bila nekoliko bolj filozofska, brez opiranja na Sveto Pismo, je tokratno potekalo malce drugače. Najprej je predavatelj Stres opredelil pomen naravnega in zgodovinskega zakona ter ju projiciral na razmerje judovske in krščanske vere. Številne zaključke in pojasnjevanja je uvodoma črpal s Pisma Rimljanom.

peto_predavanje_stres_2

Slušateljem je Stres pojasnil pojme “stvarstvo”, “prigodnost”, “smotrnost”, “izhajanje” in “stvarjenje”. Človek se od vsega začetka sprašuje o pomenu življenja in smrti, kar ga je pripeljalo do številnih teorij in vzgibov, vprašanj o nastanku sveta. Ob tem je opozoril, da številni dojemajo Boga napačno – kot stvarstvo, ki je poleg sveta. Bog je po besedah Stresa drugače drugačen od sveta, kot so stvari v svetu drugačne druga od druge. Bog se torej od sveta ne izključuje, biti pa mora različen od sveta, še posebej, če je prvo in zadnje počelo sveta.

Peto predavanje je Stres zaključil z razlago “smotrnosti” in ostali čas druženja namenil vprašanjem slušateljev. Slednji so tudi tokrat na koncu izpostavili številna vprašanja, na katera je seveda Stres podajal odgovore in pojasnila.

Tudi peto predavanje smo v celoti posneli in mu lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku. V prvem pa smo pripravili inserte predavanja.

Termin zadnjega predavanja:

torek, 26. maj 2015, ob 19. uri

Celotno predavanje:

v/t/f: eH