Bitjeca na palicah, ki odpirajo srca


Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje je prejšnji konec tedna izpeljalo Škratofest 2022. Gre za tradicionalno dvodnevno delavnico, ki so jo izpeljali osmič zapored.

Razpoložljivih 30 mest je bilo po besedah predsednice društva, Brede Stepan, zapolnjenih v dveh dneh. Toliko je namreč omejitev, če želijo delavnice izpeljati na ustrezni kakovostni ravni.

Zanjo so letos poskrbeli mentorji Kajetan Čop, Matevž Gregorič in Mateja Šuštarič. Letošnji poudarek je bil na javajkah – lutkah na palici. Sproščeno vzdušje je privedlo, da so v enem dnevu nastale že čisto prave predstave.

Lutke so tudi sicer sredstvo, ki pripomore k sproščenosti, kar Stepan opaža pri delu z otroci v osnovni šoli, kjer poučuje. Napredek je tako lažji tako pri otrocih z revnejšim besediščem kot tudi pri tistih, ki prihajajo z območja republik nekdanje Jugoslavije.

O samem delu z lutkami je Breda Stepan povedala: “Z lutko lahko igraš samo, če ji daš srce. Če ni pretoka med animatorjem in lutko, potem je vse zaman.” In ravno to je dodana vrednost, ki materialno ni izmerljiva.

Delavnice na Škratofestu 2022 so bile za udeleženke, predvsem vzgojiteljice in učiteljice, ki so prišle tudi iz bližnjih krajev, Laškega, Velenja in Šentjurja, brezplačne, kar sta omogočila Zveza kulturnih društev Celje in celjska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti.


Škratovo lutkovno gledališče je najprej tri leta delovalo kot projektna skupina, zadnjih 15 let pa kot društvo, ki mu vseskozi načeluje naša sogovornica. Ob obletnici so marca pripravili panojsko razstavo pri Osrednji knjižnici Celje, junija pa so na državnem srečanju lutkovnih skupin na Ptuju prejeli zlato plaketo za predstavo Trije Čiči Junačiči.

V sodelovanju z režiserjem Matevžem Gregorčičem trenutno pripravljajo predstavo o Almi Karlin, ki bo na ogled spomladi.

B.R.; foto: ŠLGC