Sledi še zadnje dejanje Novačanovih gledaliških srečanj 2019 (foto)


Prihajajoči vikend se bodo s petkovo tekmovalno predstavo, komedijo Ščuke pa ni ter sobotno komedijo Emigranta in slavnostnim zaključkom z razglasitvijo najboljše predstave festivala po oceni občinstva, v Gledališču Zarja Celje končala letošnja Novačanova gledališka srečanja.

maticek-se-zeni-igralec-vecera_gasper-murn
Igralec večera Gašper Murn

Minulo soboto so gledalci uživali ob uprizoritvi Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Igralec sobotnega večera je postal Gašper Murn.

Z veseloigro »Ta veseli dan ali Matiček se ženi« v izvedbi KD Loški oder Škofja Loka, pod rešisersko taktirko Blaža Veharja ter scenografinjo in kostumografinjo Mateje Jerebic, se je končal četrti programski sklop 27. Novačanovih gledaliških srečanj, festivala ljubiteljskih gledaliških skupin.

Tokrat je naziv »IGRALEC VEČERA«, ki ga je podelila komisija občinstva, prejel Gašper Murn za vlogo Barona Naletela. Igralcu večera je svojo sliko podelila celjska slikarka Alica Javšnik.

Prihajajoči vikend sledi zadnja tekmovalna predstava ter slavnostni zaključek festivala

Prihajajoči vikend, 15. in 16. novembra 2019, se bodo v Gledališču Zarja Celje, s petim programskim sklopom, sklenila 27. Novačanova gledališka srečanja.

igra_scuke_pa_ni_dsc_0020V petek bo na sporedu 4. tekmovalna predstava Pratljičeva komedija »Ščuke pa ni« v izvedbi Bistriškega teatra KUD Slomšek Slovenska Bistrica, v režiji Nikolaja Vodoška.

Kratek opis komedije: Majhen podružnični radio zamaje vesela novica o prejeti nagradi za najkoristnejšega posameznika. »Najhomogenejši kolektiv« kaj  kmalu ugotovi, da izbira srečnega nagrajenca ne bo lahka naloga. V prepletu različnih individualnih želja in sebičnih motivacij med sodelavci nastaja vedno večja zmeda, ki vodi v povsem absurdne in tragikomične prizore. Partljičevo delo Ščuke pa ni govori o  še kako aktualnem pehanju za denar in pohlepu, ki se ne ozira na moralno-etična vprašanja. In kaj bi vi storili za dober  »milijon«?

V soboto nato sledi slavnostni Zaključek festivala 27. Novačanovih gledaliških srečanj 2019 s komedijo Sławomirja Mrożeka, »Emigranta« v izvedbi Gledališke skupine KUD Dolomiti, Dobrova pri Ljubljani ter pod režisersko taktirko Francija Končana.

Kratek opis komedije: Emigranta je grenko ironičen portret dveh izseljencev, pristalih v bogati tujini, kjer služita denar in živita v majhni, zanemarjeni  sobi. Napetosti med intelektualcem in manjvrednim delavcem, ki vsak na svoj način doživljata brezdomstvo in socialno bedo  gastarbeiterjev, so programirane. Mrožek s svojim značilnim ostrim humorjem, s katerim analizira družbo in usodo ljudi, uspešno  razkriva globlje plasti človekove duše in njegovo vedenje. Aktualnost briljantnega Mrožkovega dela potrjujejo vedno nove postavitve  po vsem svetu.

Emigrantoma bo sledila slavnostna RAZGLASITEV NAJBOLJŠE GOSTUJOČE PREDSTAVE FESTIVALA PO OCENI OBČINSTVA, ki poleg priznanja prejme posebno plaketo ter umetniško delo celjskega slikarja Vlada Geršaka, ml. in SLAVNOSTNI ZAKLJUČEK 27. NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ 2019.