SLGC brez državnih sredstev za obnovo; Zemljičevi Severjeva nagrada


fotkaSLG_1sVčeraj so bili na spletni strani Ministrstva za kulturo objavljeni Rezultati »Javnega razpisa za razvojne investicije v javno kulturno infrastrukturo oznaka JR – ESRR – 2013«. Mestna občina Celje je kandidirala s projektom Obnova javne kulturne infrastrukture SLG Celje, ki je s 60 točkami zasedel 33. mesto, denar pa bo prejelo najboljših šest vlog.

Po besedah z MOC je razlog za tolikšen seštevek njihovea vloga predvsem zaradi neizpolnjevanja kriterija vpliva projekta na zaposlovanje, ustvarjanje novih bruto delovnih mest, ki ga po skupnem dogovoru niso izpolnili zaradi posledičnih finančnih obremenitev občinskega proračuna iz naslova plač. “Očitno so najvišje rezultate dosegale tiste občine, ki so vključevale vseh šest zaposlitev oz. so prevzele riziko financiranja stroškov plač,” so še dodali v sporočilu za javnost.

MOC bo skušala investicijo vnesti v predlog proračuna za 2014.

Med šestimi projekti, ki so zadostovali kriterijem razpisa in bodo prejeli 100-odstotno financiranje sta tudi dva s Celjskega. Najvišje, z 90 točkami je bila ocenjena vloga Občine Rogaška Slatina, ki  bo za Mladinski kulturni center Rogaška Slatina lahko izkoristila 606.168,00 EUR. Enako število točk je dosegla Občina Šentjur s projektom Rekonstrukcija in dozidava Ipavčevega kulturnega centra Šentjur za kar bodo namenili 1.924.672,00 EUR.

§ § §

SLGC-portreti-Zemljic-01-webKljub takšnemu razpletu razpisa v Slovenskem ljudskem gledališču Celje ne morejo biti potrti, saj je prejšnji konec tedna njihova članica Pia Zemljič prejela nagrado Sklada Staneta Severja za najboljše dosežke na slovenskih poklicnih odrih.

Nagrado za igralske stvaritve je prejela za lanske vloge Meg v komediji Sleparja v krilih, vdove Quin v komediji Največji frajer zahodnega sveta, Laine v ljudski igri Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti in Vodje v praizvedbi drame Krči.

Znameniti igralec je sicer umrl na današnji dan leta 1970.

 

*vir obeh fotografij je SLGC