Slovenci ljubimo sladko limonado – Limonado slovenico (video)


V jeku dnevov komedije, ki so te tedne na sporedu celjskega osrednjega gledališča, so v trnoveljskem predmestju na Kulturniški ulici v petek, 9. marca, pred dvestoglavim avditorijem zarjevci uprizorili premiero Möderndorferjeve komedije.

Politična satira je nastala pred dobrim desetletjem, besedilo pa je bilo nagrajeno z žlahtnim komedijantskim peresom, letos pa ga “gulijo” maturantje v sklopu priprav na esej s tematiko Kriza vrednot v evropski dramatiki. Krizo vrednot v domači politiki obdeluje tudi besedilo, ki je še vedno jedko aktualno, eden od igralcev, Živko Beškovnik, pa je v enem od prizorov lucidno sinhroniziral bedno realnost vladajoče politikokracije. Igro je režirala Cvetka Jovan Jekl.

Zgodba govori o Vasiliju, profesorju ekonomije, ki se po dvajsetih letih življenja v Ameriki vrne v Slovenijo s svojim tajnikom Alanom, da bi napisal knjigo o vzhodno-evropskem gospodarstvu. V tem času v Sloveniji ravno potekajo volitve. Koalicijska stranka, ki jo vodi nekdanji predsednik vlade, dr. France Počivavšek, je v resnih skrbeh za svojo oblast, opozicija, pod vodstvom Vlada Kremžarja, pa si prizadeva, da bi ji le to odvzela. Vasilij se nenadoma znajde v vrtincu slovenskega političnega dogajanja, saj si ga tako eni kot drugi, s svojimi spletkami in umazano igro, želijo pridobiti na svojo stran in s tem povečati možnost za zmago na volitvah. Pa jim uspe? Se bo Vasilij odločil za katero izmed opcij ali se bo raje vrnil v Ameriko? Do odgovora nas skozi številne kočljive in smešne situacije pripelje vrsta zanimivih in raznolikih likov.

Igralska zasedba:
VASILIJ – Marko Cirman
ALAN MCCONNELL – Žiga Medvešek
ROZALIJA – Danica Lipičnik
TONE – Krešimir Vrebac
SEKRETARKA HELENA – Urška Majcen
DR. FRANCE POČIVAVŠEK – Živko Beškovnik
GABRIEL URBAN – Alen Mastnak
VLADO KREMŽAR – Niko Korenjak
ANTON TOMAŽINČIČ – Tomaž Krajnc
ALOJZIJA GRANDOVEC– Srečko Centrih

Po nov kozarec Limonade slovenice lahko stopite v Trnovlje v nedeljo, 11., oz. četrtek, 22. marca.

Po predstavi je pred našo kamer’co stopil nosilec glavne moške vloge:


t/f/v: bR