Slovenski dnevi knjige 2017: pestro dogajanje tudi v Celju (foto, video)


Med 18. in 22. aprilom so se po vsej državi odvijali 22. slovenski dnevi knjige. Ob tej priložnosti je potekal raznovrsten izbor prireditev tudi v Celju.

Za nami so slovenski dnevi knjige.
Za nami so slovenski dnevi knjige.

Knežje mesto je slovenske dneve knjige pričelo s torkovim odprtjem Knjižne tržnice pred Mestnim kinom Metropol. Istega dne so se v Osrednji knjižnici  Celje (OKC) odvila pravljična doživljanja ob mednarodnem dnevu knjig za otroke.

V sodelovanju s Celjsko kulturnico je v sredo v knjigarni Antika potekala lutkovna predstava Zvezdica zaspanka v izvedbi lutkovne skupine Smolički Slovenija iz Društva za medkulturno sodelovanje Gallus. Ob 18. uri je svoj prvenec Vlažne duše predstavil celjski knjižničar in pisatelj Mohor Hudej. Istega dne je na ploščadi pred OKC potekal knjižni sejem Knjiga išče bralca, ob čemer je potekala akcija brezplačna članarina v knjižnici za nove uporabnike. Ob 17. uri pa so si otroci v knjižnici pri Mišku Knjižku lahko ogledali lutkovno predstavo Zbudi se ribica.

Predavanje “Vprašanje resničnega v sodobnem času” postavilo ogledalo družbi
Mag. Tatjana Rozman je predavala o vprašanju resničnega.
Mag. Tatjana Rozman je predavala o vprašanju resničnega.

V četrtek dopoldne je v knjižnici pri Mišku Knjižku potekalo srečanje s pravljičarko Ljobo Jenče, ob 17. uri pa se je na oddelku za glasbo in film odvilo predavanje z naslovom “Vprašanje resničnega v sodobnem času”, ki smo ga obiskali tudi sami.

Predavateljice mag. Tatjana Rozman se je z obiskovalci predavanja sprehodila po tanki meji med realnim in nerealnim. Ob naraščajoči hiperprodukciji se moramo namreč nujno vprašati, kaj je v sodobnem času sploh še resničnosti. Glede na masovno potrošnjo in medijske vsebine namreč lahko ugotovimo, da originalni svet sploh ne obstaja več. “Leta 1971 je prišlo do temeljnega preloma v družbi, ko so se načini nadzorovanja potencirali,” ugotavlja Rozmanova.

Že samo, če se zatečemo h konceptu Velikega brata, ugotovimo, da ne gledamo televizije, temveč televizija gleda nas. Iz vseh vidikov živimo v panoptikumu, kjer smo kot potrošniška družba ves čas opazovani. Predavateljica je svoje besede podkrepila s praktičnimi primeri in življenjskimi zgodbami, s katerimi se lahko večina identificira. 

V petek so poleg obeležitve svetovnega dne knjig obeležili tudi poseben vseslovenski dogodek Noč knjige. Izmed 350-ih dogodkov po Sloveniji so tudi v knjigarni Antika od 20. do 23. ure imeli prav posebno predavanje na temo protestantizma. Noč knjige so obeležili tudi v OKC, in sicer v Levstikovi dvorani od 18. ure dalje, kjer je Gorazd Gorišek predstavil svojo knjigo Razširjena slovenska planinska pot

Knjigarna Antika nas je ves teden razvajala s Knjižno tržnico

Knjižni sejem bralcem omogoča, da si lahko prav vsak privošči knjigo.
Knjižni sejem bralcem omogoča, da si lahko prav vsak privošči knjigo.

Ob slovenskih dneh knjige smo se pogovarjali podali tudi na Knjižno tržnico in se pogovarjali z Božom Mulejem, solastnikom knjigarne Antike. Knjige se sicer v knjigarnah ne kupujejo več toliko, kot včasih. Knjiga ima danes konkurenco v raznoraznih drugih medijih.

Klasična knjiga pa bo po njegovem mnenju še vedno obstala. “Prvič kot zapis, ki ostaja najbolj trajen, drugič pa zato, ker so vsi ostali mediji zgolj pripomoček za pospeševanje branja”, je pojasnil Mulej in dodal: “Izposoja knjig vsako leto narašča, se pravi, da Slovenci kljub vsemu beremo. Res pa je, da knjiga nima več tega statusa, kot ga je imela v času naše mladosti.” Sam odnos knjige sicer ni več postavljen tako kot prej, vendar ljudje še vedno berejo in knjiga bo še vedno ostala. 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”534″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]