Slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku v Narodnem domu Celje (video)


Danes praznujemo slovenski kulturni praznik, ki ga tudi v Celju obeležujemo z velikim številom brezplačnih kulturnih dogodkov. Minulo sredo je v dvorani Narodnega doma Celje potekala osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je obiskovalcem ponudila vpogled v današnje pestro kulturno dogajanje.

Slovesnost se je začela s slovensko himno, po tem pa je na oder stopila slavnostna govornica, direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženbergar, ki je spregovorila tako o kulturnem duhu na Slovenskem, kot tudi v Celju. Govornica se je dotaknila tudi finančnega primanjkljaja v kulturnem sektorju, kar vpliva na vse kulturne dogodke. Vendar gre Celje kot zgodovinsko in kulturno zelo bogato mesto kljub temu naprej in svojim obiskovalcem vsako leto ponuja zelo bogat kulturni repertoar.

Ob koncu govora je spregovorila glasba, saj je glavno vlogo prevzel Pihalni orkester Celje z dirigentom Nenadom Firštom, ki je preigraval največje presežke v svetu tradicionalne glasbe. Obiskovalci prireditve so tako lahko uživali ob glasbi Verdija, Schönberga, Tartinija itd.

Slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku pa ne mine brez spomina na največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, ki so se mu organizatorji poklonili z recitalom pesmi Pevcu, Kam? in Sonet nesreče: Čez tebe več ne bo, sovražna sreča!

Ob slovenskem kulturnem prazniku se lahko spominjamo besed Tanje Roženberger, ki je med drugim spregovorila tudi o pomembnosti ohranjanju kulturnega spomina. Zdi se namreč, da spomin ni več vrednota. Slovenci pa imamo  pestro zgodovino in bogato kulturno zakladnico kljub svoji majhnosti. Ravno zaradi tega je toliko bolj pomembno, da svojo kulturno dediščino ohranjamo in smo nanjo ponosni.

F/T/V: Tina Ožvald