Sloviti brazilski glasbenik Ney Rosauro napolnil celjski Narodni dom (video)


Minuli konec tedna je v celjskem Narodnem domu zaključil turnejo po Sloveniji sloviti brazilski tolkalec, skladatelj in pedagog Ney Rosauro. Na matinejskih koncertih v Ljubljani in Celju se je predstavil skupaj s priljubljeno tolkalno zasedbo SToP in Orkestrom Hiše kulture Celje, ki ju je vodil celjski dirigent Simon Dvoršak.

Ney Rosauro velja za enega najbolj originalnih in dinamičnih simfoničnih tolkalcev in skladateljev, ki se posveča glasbi za tolkala v najrazličnejših kombinacijah. Rojen je bil v Rio de Janeiru v Brazilji, študije pa je zaključil v Braziliji in ZDA, kjer deluje tudi kot predavatelj. Njegov opus obsega več kot 50 del, je tudi avtor številnih učbenikov.

Rosaurove skladbe, prežete z brazilskim duhom, so priljubljene in znane po celem svetu, mnoge izmed njih tudi posnete z odličnimi umetniki, kot npr. Evelyn Glennie in z Londonskim simfoničnim orkestrom. Njegov Koncert za marimbo in orkester je izvedlo več kot 1200 orkestrov na vseh kontinentih, omeniti pa je potrebno tudi devet solo CD plošč. Ney Rosauro je doslej koncertiral v več kot 35 državah in je redni gost najprestižnejših festivalov po vsem svetu.

Za koncerta v Sloveniji so izvajalci izbrali Serenado za marimbo, vibrafon in orkester ter Koncert za marimbo in tolkalni orkester. Slednji po mnenju Roasura sodi med njegove močnejše kompozicije, zato je že pred nastopom slavni Brazilec napovedal, da bo ta koncert v izvedbi ansambla SToP in drugih orkestrašev, po mnogih letih odlična stvar.

Koncert je bil prava popestritev petkovega večera, kar so dokazali številni obiskovalci. Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer smo za vse, ki se dogodka niste uspeli udeležiti, ujeli nekaj utrinkov nastopa izvrstnega tolkalca.

v/t/f: Egon Horvat