Sobotno dopoldne v mestnem jedru (foto, video)


Minulo soboto je mestno jedro zaživelo v vsej svoji veličini, saj je na različnih lokacijah potekala pestra paleta različnih dogodkov, kjer je lahko prav vsakdo našel nekaj zase. Med celjske ulice smo se podali tudi sami in v objektiv ujeli raznoliko dogajanje.

3. dobrodelna tržnica združenih Rotary, Lions in Soroptimist klubov in njihovih podmladkov Celja in regije

Marijana Kolenko je predstavila celjske humanitarne klube.
Marijana Kolenko je predstavila celjske humanitarne klube.
Dogajanje na Zvezdi je pritegnilo številne mimoidoče.
Dogajanje na Zvezdi je pritegnilo številne mimoidoče.

V samem osrčju mesta je potekala 3. dobrodelna tržnica humanitarnih klubov, ki delujejo v Celju in širšem regijskem prostoru. Sodelujoči klubi so pripravili izjemno zanimivo ponudbo na stojnicah, javnosti pa so predstavili svoje bogate aktivnosti ter pripravili prijetno druženje z meščani.

V znamenju dobrodelnosti so se zbrali Rotary kluba Celje, Rotary kluba Barbara Celjska Celje, Lions kluba Celje, Lions kluba Mozaik Celje, Leo kluba Celje, Rotaract kluba Celje, Interact kluba Celje, Soroptimist cluba Celje, klubov iz širše regije: Žalec, Sevnica, Velenje….

Namen sobotnega druženja je bil večplasten. Širša javnost je lahko prvovrstno spoznala humanitarne klube, ki delujejo v Celju in okolici, njihovo poslanstvo, etična načela delovanja in široko paleto aktivnosti, s katerimi pomagajo premagovati številne stiske posameznikov, družin, društev, štipendiranje mladih in nadarjenih na različnih področjih, ki potrebujejo različne oblike pomoči – finančno pomoč, materialno pomoč, prostovoljno delo…

Na Zvezdi se je tako odvijal bogat program in predstavitve dejavnosti klubov s kulturnim delom, na stojnicah pa je lahko vsak klub predstavljal svoje dejavnosti, ponujal izdelke in zbiral prostovoljne prispevke.

Pozitivno konotacijo dogodka so prepoznali tudi mimoidoči, ki so se v velikem številu ustavili na dobrodelni tržnici in z zanimanjem pogledali v svet delovanja omenjenih klubov skozi prizmo dobrodelnosti. Tako celjski humanitarni klubi kot tudi obiskovalci tržnice so tako dokazali, da je vsak pripravljen dodati kamenček v mozaik naše družbe, ki lahko samo povezano premaguje vse ovire.

Muzejski mozaik: oživitev muzejske ulice obrtnikov in prenovljene muzejske lekarne

Obrtniki v Muzeju novejše zgodovine bodo obiskovalcem z veseljem prikazali njihovo delo.
Obrtniki v Muzeju novejše zgodovine bodo obiskovalcem z veseljem prikazali njihovo delo.

Prav poseben kulturno-historični program je pripravil tudi Muzej novejše zgodovine Celje s projektom Oživitev muzejske ulice obrtnikov in prenovljene muzejske lekarne, ki smo ga obiskali v soboto.

Na stalni razstavi Živeti v Celju vam lahko v Muzejski ulici obrtnikov mojstrice in mojstri obrtniki v svojih delavnicah predstavljajo opremo, pripomočke in izdelke, obrtna znanja in veščine, s katerimi so se srečevali in jih opravljali v svojem poklicu. Predstavljajo poklice in obrtniške lokale, ki so bili v času med prvo in drugo svetovno vojno zelo dobro zastopani v mestu Celje. Obiskovalci bodo tako lahko spoznavali poklice frizerja, modistinje, krojača, urarja, zlatarja in čevljarja.

Tokrat so svoje obrtiške spretnosti prikazovali Tatjana Frajle Maslo, Jana Rebevšek, Marta Žohar, Fanika Pavič, Anton Mužič, Franjo Podbregar, Miroslav Bahčič, Ivan Krivec, Željko Tomažin in farmacevt Boris Jagodič. Več o dogajanju v Muzeju novejše zgodovine si lahko ogledate v spodnjem videu.

Vzporedno z razstavo je v dopoldanskih urah potekal tudi animiran sprehod do Razlagove ulice. »Sprehajalci« kjer so se obiskovalci lahko fotografirali in s seboj odnesli svojo fotografijo iz črnobelih dni.

Zabava pri Mišku Knjižnku

Adi Smolar je poskrbel za zabavo za vso družino.
Adi Smolar je poskrbel za zabavo za vso družino.

Tudi naši najmlajši so se v soboto lahko izvrsto zabavali. V lapidariju pri Mišku Knjižku je namreč potekala tradicionalna zabava za vso družino z gosti. Mlado in mlado po srcu je najprej Gledališča Pravljičarna popeljajo v čisto prave pravljice, za konec pa jih je zabaval še Adi Smolar, ki je poskrbel za odlično zabavo.

Vabljeni k ogledu utrinkov z zabave pri Mišku Knjižko v spodnjem videu, ne spreglejte pa tudi fotogalerije s sobotnega dogajanja po celjskih ulicah.

 

 [simpleviewer width=100% height=700 id=986]

mavricni2016-polsi-klik