Šola v kulturi za Jakoba Ježa


Intenzivni pevski vikend projektnega zbora kulturnih šol savinjske regije, ki bo 8. novembra na slavnostnem koncertu zapel v čast slovenskemu skladatelju Jakobu Ježu ob njegovem 90. rojstnem dnevu.

jakob-jezSkladatelj Jakob Jež, nekdanji dijak celjske gimnazije in eden najvidnejših sodobnih slovenskih skladateljev, ki je velik del svojega opusa posvetil mladim glasbenikom, bo 23. novembra letos praznoval 90 let. Njemu v čast bodo mlade pevke in pevci iz Celja in regije priredili koncert njegovih skladb, ki jih je napisal za otroške, mladinske, dekliške, fantovske in mešane mladinske zbore. Posebna točka koncerta Pesem besede, ki bo v četrtek, 8. 11., ob 19. uri v Narodnem domu Celje, bo krstna izvedla skladbe Zlatolase deklice. To bo izvedel projektni mladinski pevski zbor v katerem prepeva 80 osnovnošolcev iz 25 osnovnih šol savinjske regije. Pobuda za zbor, ki ga vodi zborovodkinja Katja Gruber, je nastala na Gimnaziji Celje – Center (GCC), koordinatorici regijske mreže šol, ki jim je Javni sklad RS za kulturo podelil naziv »kulturna šola«. Teh je v državi več sto, med njimi pa je GCC edina srednja šola.

Minuli konec tedna so se mlade pevke in pevci zbrali na intenzivnem pevskem vikendu v Celju. S tem so v regijski mreži kulturnih šol uspešno zagnali še en projekt po vzoru šole v naravi, z razliko, da je v tem drugačnem učnem okolju namenjenem zlasti izkušnjam, v ospredju kultura. Vaje so vodili zborovodje Katja Gruber (OŠ Nazarje), Sandra Feketija (OŠ Štore) in David Preložnik (GCC), potekale pa so v Dijaškem domu Celje in na GCC. Vmesni čas je bil izpolnjen s številnimi družabno-kulturnimi vsebinami, ki so jih za osnovnošolce pripravili dijaki programa predšolska vzgoja na GCC. Vikend so zaključili s prvo generalko v Narodnem domu Celje, kjer bo 8. novembra tudi koncert.

Gre za enega največjih mladinskih kulturnih projektov v naši regiji, nad katerim je častno pokroviteljstvo prevzela Mestna občina Celje. Z njim želijo povezane šole nadaljevati tudi v prihodnje in razširiti dosedanje delovanje, ki je v prvi vrsti namenjeno zlasti izmenjavi dobrih praks in različnih kulturnih produkcij ter povezovanju. Že tradicionalno pa šole ob koncu šolskega leta za najkulturnice in najkulturnike pripravijo tudi ekskurzijo, kjer spoznavajo kulturno dediščino v regiji in državi.

Na koncertu v čast Ježevemu visokemu jubileju bodo ob projektnem zboru kulturnih šol nastopili tudi Otroški pevski zbor OŠ Nazarje, mešana mladinska pevska zbora I. gimnazije v Celju in Šolskega centra Celje, Dekliški pevski zbor, Nonet in FaVoZa Gimnazije Celje – Center z zborovodji Barbaro Arlič Kerstein, Andrejo Ocvirk, Tomažem Marčičem, Davidom Preložnikom, Gregorjem Delejo in Gruberjevo.

foto: naslovna fotografija pevk in pevcev projektnega zbora kulturnih šol savinjske regije in fotografija Jakoba Ježa (arhiv GCC)