Spominska slovesnost in otvoritev razstave Boj za dediščino Celjskih (video)


Vokalna zasedba Hiše kulture Celje
Vokalna zasedba Hiše kulture Celje

V sredo, 9. novembra, je v Barbarini dvorani Knežjega dvora ob 560. obletnici smrti Ulrika II., poslednjega grofa in kneza celjskega, potekala spominska slovesnost in otvoritev priložnostne razstave Boj za dediščino Celjskih. Ob tej priložnosti je izšla tudi istoimenska publikacika, pod katero se je podpisala mag. Rolanda Fugger Germadnik.

Spominski dogodek so popestrili Vokalna zasedba Hiše kulture Celje in dramski igralec Borut Alujevič, ki je za en večer prevzel vlogo grofa Ulrika II.. Po slovesnosti smo si lahko skupaj ogledali tudi razstavo Boj za dediščino Celjskih, ki jo je Pokrajinski muzej Celje popestril z nekaj dragocenimi eksponati iz Hrvatskega povijesnega muzeja v Zagrebu, Muzeja Srpske pravoslavne crkve Mitropolije zagrebačko-ljubljanske v Zagrebu, Oddelka za numizmatiko Arheološkega muzeja v Zagrebu, Universalmuseuma Joanneum v Gradcu ter Goriškega muzeja Kromberk-Nova gorica.

Ob tej priložnosti je izšla tudi publikacija Boj za dediščino Celjskih
Ob tej priložnosti je izšla tudi publikacija Boj za dediščino Celjskih

9. novembra 1456 je v Beogradu umrl nasilne smrti Ulrik II. Celjski. Rodbina grofov in knezov Celjskih je z njim po moški liniji izumrla. Ulrik II. Celjski je v trenutku smrti v Cesarstvu in v ogrskem kraljestvu posedoval okoli 123 gradov. Jan Vitovec, nekdanji vojskovodja grofov Celjskih, je razpolagal z vojsko in je podpiral zdaj enega zdaj drugega ter skušal zase iztržiti čim več. Boj je trajal od decembra 1456 do leta 1461. Absolutni zmagovalec je bil Friderik III. Habsburški, ki si je prigrabil vse posesti Celjskih v Rimskem cesarstvu. Ladislav Posmrtnik je umrl. Katarini Celjski je uspelo iztržiti zgolj gospostvo Krško, medtem ko je bila posesti na Ogrskem prisiljena prodati Janu Vitovcu. Umaknila se je v Makedonijo. Brata Goriška sta bila poražena. Janu Vitovcu se je preigravanje nasprotnikov bogato obrestovalo, a vse pridobljeno so njegovi sinovi kmalu izgubili zaradi izdaje.

Razstava bo na ogled v  Knežjem dvoru do 11. aprila 2017, spregledati pa je ne sme nihče, ki želi izvedeti nekaj več o zgodovini knežjega mesta.

Vabljeni tudi k ogledu video utrinka s spominske slovesnosti.

 

Avtorica razstave in publikacije mag. Rolanda Fugger Germadnik
Avtorica razstave in publikacije mag. Rolanda Fugger Germadnik

Tina Ožvald