Spomladanski koncert kajuhovcev v znamenju evrovizijskih popevk


Za dijaki I. gimnazije v Celju je spomladanski koncert, ki so ga izpeljali v Celjskem domu. Po pisanju Martine Horvat jih je dogodek popeljal v svet glamurja in blišča, saj je bil posvečen uspešnicam evrovizijske popevke. Pod vodstvom dveh nekdanjih kajuhovcev, Petra Tovornika in Tomaža Marčiča, sta se predstavila zbor in orkester z izjemnimi solisti. Dogodek sta povezovala Sofiya Tyutyunnyk iz 2. a in Vid Benčina iz 4. č.

Na začetku so se vrnili pet desetletij v preteklost in prisluhnili eni najbolj znanih slovenskih popevk, skorajda že ponarodeli, Dan ljubezni. Besedilo za to pesem je napisal Dušan Velkaverh, glasbo pa Celjan, nekdanji kajuhovec, Tadej Hrušovar, ki je s skupino Pepel in kri stal tudi na odru evrovizijskega tekmovanja.

Nadaljevali so s pesmijo Mojmirja Sepeta Brez besed, s katero je Berta Ambrož zastopala Jugoslavijo leta 1966.

Nato je odlična solistka Klea Testaniere iz 1. g odpela Apres toi, s katero je na evroviziji zmagala Vicky Leandros.

Navdušila je tudi Katarina Tržan iz 3. č z uspešnico Ne partez pas sans moi znamenite Celine Dion.

Poslušalci so se morali nato kar malo zadržati, da niso preveč naglas skupaj z zborom zapeli Insieme italijanskega pevca Tota Cutugna, Waterloo švedske skupine ABBA in Take me to your heaven, ki jo je na evroviziji zapela predstavnica Švedske, Charlotte Nilsson.

Potem so poslušalci onemeli, ko se je nekje v ozadju zaslišala Molitva v odlični izvedbi Eve Ane Žmahar iz 4. e, pesem je sicer na Evrosongu odpela Marija Šerifović kot predstavnica Srbije.

Nato so lahko evrovizijsko vzdušje doživeli v največji možni meri, saj so se jim na odru pridružili lanskoletni predstavniki Slovenije, celjska skupina LPS z našo dijakinjo Zalo Velenšek iz 4. g. LPS so se predstavili seveda z Diskom in pesmijo Osem korakov.

V zaodrju pa je že čakala še ena zelo znana kajuhovka, dijakinja čisto prve generacije umetniške gimnazije, ki jo že četrt stoletja zelo uspešno ustvarjajo skupaj z Glasbeno šolo Celje, ena najuspešnejših slovenskih pevk, Marjetka Vovk. Na odru se ji je pridružil tudi glasbeni in življenjski sopotnik Raay. Poleg evrovizijske Here for you sta nam zapela še pesmi 1000 let in Drevo.


Zbor in orkester sta se nam predstavila še s pesmimi Tih deževen dan, Prisluhni mi in Ne, ni res.

Sledilo je slovo četrtošolcev. Že tradicionalno se na spomladanskem koncertu poslovijo od pevcev, letos pa tudi, na pobudo ravnatelja, članov orkestra, ki so štiri leta soustvarjali prenekateri kulturni dogodek na I. gimnaziji v Celju, jim ogreli srca in ponesli dober glas. V zahvalo so prejeli spominska darilca. Vsega tega pa seveda ne bi bilo brez izvrstnega zborovodje Tomaža Marčiča, odličnega aranžerja in dirigenta Petra Tovornika in ravnatelja Antona Šepetavca.

Za zaključek gimnazijskega in v uvod evrovizije 2023, ki je potekala ravno ta večer, so obiskovalci slišali tudi pesem Carpe diem skupine Joker Out, naših letošnjih predstavnikov. Ustvarjalci nepozabnega večera so prejeli bučen aplavz in stoječe ovacije, zato niso mogli odreči dodatka in jim podarili Samo ljubezen.

Skupaj so doživeli večer, poln dobre glasbe, izvrstnih izvajalcev, čudovitih gostov – skratka, večer, poln čustev!

Fotografije: Jože Petrak Zajc (povezava k fotogaleriji)