Srečanje cerkvenih pevskih zborov celjske dekanije v župniji sv. Martina na Teharjah (foto, video)


DSC01416Župnija sv. Martina na Teharjah je preteklo nedeljo gostila cerkvene pevske zbore celjske občine. Prisotni so lahko prisluhnili različnim zborovskim zasedbam, v katerih so bili tako starejši kot najmlajši.

Kdorkoli se je peljal po teharski cesti, je lahko opazil kolone avtov, ki so se zgrinjale pred cerkev sv. Martina. Parkirišče je bilo skorajda nemogoče najti, tako so svoje jeklene konjičke parkirali kar po travnikih, ob cestah ali pred pokopališčem. Zbrani so hiteli v teharsko cerkev, kjer se je odvijala revija cerkvenih pevskih zborov.

Čaščenje Boga preko glasbe je že od nekdaj bila zelo priljubljena praksa. Nekoč gregorijanske napeve je zamenjalo zborovsko prepevanje psalmov in drugih verskih vsebin. Ne samo pri maši, ampak tudi drugod božja beseda najde svojo pot med ljudmi.

DSC01422

 

DSC01431

Cerkev sv. Martina je bila zapolnjena. Ljudje so stali ob strani in zapolnili kor. Ves čas so prihajali novi poslušalci in skupaj s preostalimi z navdušenjem spremljali dogajanje pred njimi. Zbori, ki so se predstavljali so bili tako velike zasedbe starejših izkušenih pevcev, kot manjše, po večini mladinske. Tako so poslušalce na eni strani zabavali sestavi, ki so šteli zgolj 5 pevcev, na drugi pa velike zasedbe. Boga so častili tako najmlajši kot tudi starejši.

Nastop vsakega cerkvenega pevskega zbora je bil prav poseben. Ob spremljavi klavinove, kitare in violin,so pevci prepevali sakralne pesmi ter na svojevrsten način slavili Boga.

Zbrani so tekom revije lahko prisluhnili tako kompleksnim glasbenim priredbam, ki so jim jemale dih, kot prikupnim otroškim skladbam, ob katerih so v klopeh lahko tudi  zaplesali. Marsikomu se je na usta narisal nasmeh ob pogled na najmlajše, ki so poplesavali in prepevali v svojih zborčkih.

DSC01455

Kot je bilo moč opaziti na reviji, čaščenje Boga preko glasbe ne pozna starostne omejitve. Je svojevrsten način izražanja, ki marsikomu približa vero in njeno sporočilo. Slednja povezuje ljudi in prav tako jih je povezala v nedeljo. Morda naslednje leto na tovrstni reviji slišimo tudi pristno gospel glasbo.

Vabljeni k ogledu fotogalerije in videa, ki na kratko povzema nedeljsko zborovsko petje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=530]

K. S.