Srednjeveški dan na ploščadi Knežjega dvora v Celju (foto, video)


DSCN8148 (Kopiraj)
Pestro srednjeveško dogajanje na Knežjem dvoru.
DSCN8184 (Kopiraj)
Obiskovalci srednjeveškega dne so si lahko mimogrede ogledali tudi razstavo Grofje Celjski.

V nedeljo popoldne je Celje prevzel srednjeveški duh, saj je Pokrajinski muzej v sodelovanju z Društvom ljubiteljev srednjega veka in Druščino Zlate ostroge na ploščadi Knežjega dvora med 15. in 18. uro za obiskovalce pripravil pravi srednjeveški dan. Z vstopom na Knežji dvor so obiskovalce pozdravili vitezi, srednjeveške branjevke in peki ter enkratno srednjeveško vzdušje. 

Najmlajši obiskovalci so se lahko zabavali z meči in ščiti, medtem ko so se ostali navdušenci srednjega veka lahko sprehodili po srednjeveški tržnici in pomerjali oblačila, okušali svež kruh in se izobraževali glede pozitivnega učinka številnih zelišč, občudovali glinene izdelke in poklepetali s hrabrimi vitezi.

Poleg tega pa je bil vzporedno z dogajanjem na voljo tudi ogled razstave Grofje Celjski v Knežjem dvoru. Grofje Celjski so bili v fokusu muzeja od njegovih začetkov; muzej je skrbno zbiral redke materialne ostaline, ki so jih izkopali arheologi na Starem gradu ali drugih lokacijah. Tudi danes do Grofje Celjski še vedno globoko zasidrani v kolektivnem spominu Slovencev. Dramatične življenjske zgodbe posamičnih članov celjske hiše so s pomočjo ljudskega slovstva, različnih literarnih zvrsti ter s prispevki posameznikov s področja ljubiteljskega in znanstvenega zgodovinopisja preživele pol tisočletja, s čimer se ne more pohvaliti nobena druga plemiška družina v našem prostoru.

V nedeljo popoldne smo se tudi sami sprehodili čez zgodovino najbolj slavnih grofov in za konec obiskali še srednjeveško tržnico, poleg tega pa smo pred objektiv povabili Staneta Rozmana, direktorja Pokrajinskega muzeja Celje, ki je povedal nekaj več o samem dogodku. Ne spreglejte tudi samega nedeljskega dogajanja, ki smo ga ovekovečili v spodnji fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=827]

Tina Ožvald

dzjezz2015-polsi-klik