Srednjeveški dan na Starem gradu Celje navdušil številne obiskovalce (foto in video)


Minuli konec tedna je na Starem gradu Celje potekal dvodnevni spektakel, najpomembnejši grad na Slovenskem je namreč ponovno oživel v srednjeveškem blišču. Dvodnevna prireditev, ki je potekala v okviru Poletja v Celju v organizaciji Zavoda Celeia Celje, je bila prava paša za oči in razvajanja čutov ter aktivnega doživetja zgodovine grofov Celjskih s prepletanjem sedanjega utripa mesta.

Žvenket mečev, vonj po srednjeveški hrani, izbrani kostumi, dvorni norček, oklepi, ščiti, srednjeveški pisci, zvok topov, srednjeveška tržnica in drugo so obiskovalcem pričarali srednjeveški utrip in občutek podoživljanja srednjeveškega Celja. Sobotno dogajanje so naznanile fanfare, ki so napovedale otvoritev tržnice in pričetek dogajanj na Starem gradu Celje.

Na številnih prizoriščih smo bili priče mečevalskemu in lokostrelskemu turnirju, barantanju na srednjeveških tržnicah, srednjeveški glasbi in plesu, številnim komičnim vložkom, kopanju v čebru, bruhanju ognja in številnim izvrstno izvedenim spektaklom. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše obiskovalce, ki so se skozi delavnice spoznavali s srednjeveškim življenjem in običaji.

Gotovo osrednji dogodek je bilo zavzetje gradu, kjer so se zidovi in obiskovalci stresli ob donenju topov. Obračunavanje z meči je kmalu prekinil papeški legat, ki je stvari znova postavil na pravo mesto.

Nedvomno je srednjeveški dan očaral mnoge obiskovalce, pečat je pustil tudi na najmlajših. Slednji so si lahko na delavnicah izdelali pravo krono, številni pa so si na srednjeveški tržnici lahko kupili meč in ščit.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, kjer smo ujeli zanimive utrinke srednjeveške sobote ter spodnjega video prispevka, kjer je referentka za stike z javnostmi in promocijo podala kratko izjavo o dogajanju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=70]

v/t/f: Egon Horvat