Štajerski rogisti obeležili 20. obletnico delovanja s koncertom v Novi Cerkvi (foto, video)


KUD Štajerski rogisti

Pred dvajsetimi leti se je zbralo nekaj ljubiteljev lovske glasbe in se odločilo za ustanovitev društva lokalnih rogistov. Tako je nastal KUD Štajerski rogisti, ki se lahko danes pohvali z bogato glasbeno zgodovino in s številnimi osvojenimi nagradami. Znani so predvsem po igranju na rogove v es- izvedbi, poleg tega pa se vsakoletno uspešno udeležujejo mednarodnih tekmovanj rogistov.

Štajerski rogisti, s sedežem v Novi Cerkvi, so znani tako na domačem terenu, kot tudi v tujini. V Sloveniji so bili  dobrodošli na vseh proslavah, predvsem ob občinskih praznikih občine Vojnik. Poleg tega redno nastopajo tudi na številnih rojstnih dnevih, božičnih koncertih, lovskih pogrebih, na otvoritvah javnih ustanov in podjetij v Občini Vojnik in drugod po Sloveniji. Vsakoletno se udeležujejo srečanj lovskih pevskih zborov in lovskih rogistov v Sloveniji, lani pa so kot gostje Društva lovskih rogistov nastopili tudi v Doberdobu v Italiji.

Viktor Kovač
Gostujoči Domžalski rogisti

Leta 2005 so Štajerski rogisti na pobudo Viktorja Kovača, predsednika KUD Štajerski rogisti, ob podpori Občine Vojnik organizirali prvo mednarodno tekmovanje rogistov v Sloveniji. Istega leta so bili tudi  organizatorji 32. srečanja slovenskih pevskih zborov in rogistov.

KUD Štajerski rogisti danes sestavljajo Viktor Kovač, Darko Pilih, Franc Čakš, Tomo Videnšek, Matej Grajžl, Jan Kovač, Matic Purgaj, Gašper Trupej, Matej Ogrizek, Denis Bah, Tadej Senič in Tjan Vinder. V dvajsetih letih delovanja je članom uspelo združiti mladostno zagnanost in izkušnje starejših, kar daje upanje, da se bo lovska kultura na našem področju ohranila tudi v naprej. V tem duhu so Štajerski rogisti minulo soboto obeležili 20. obletnico delovanja s koncertom v večnamenski dvorani v Novi Cerkvi.

Ob preigravanju številnih lovskih pesmi Štajerskih rogistov, so se slednjim na odru kot gostje pridružili tudi Domžalski rogisti, Ansambel Klateži, Celjski oktet, Križevski rogisti, Ansambel Tapravi gasilci, Pevski zbor Škale in Prekmurski rogisti. Skupaj so tako v neverjetnem glasbenem ambientu navdušili vse obiskovalce koncerta, ki so druženje s talentiranimi glasbeniki lahko nadaljevali tudi po koncertu.

Koncerta se je z veseljem udeležil tudi Beno Podergajs, župan občine Vojnik, ki je Štajerskim rogistom čestital ob 20. obletnici delovanja, poleg tega pa je izrazil tudi zadovoljstvo ob njihovem delovanju. Zadovoljstvo je izkazal tudi Viktor Kovač, predsednik KUD Štajerski rogisti, saj so rogisti različnih generacij, ki jih združuje ljubezen do lovskega roga, vidno napredovali po prepoznavnosti, lani pa so na mednarodnem tekmovanju v Avstriji osvojili tudi srebrni rog.

Viktor Kovač in Beno Podergajs

Viktor Kovač je še posebej izpostavil veselje ob pridobitvi mlajših članov v KUD Štajerski rogisti. Tako je njihova starostna struktura zelo pestra. Na njihovih nastopih  lahko vidite igrati  osemletne fantiče, nekaj mladeničev ter rogiste od srednje generacije do najstarejšega, ki šteje že 84 let.

KUD Štajerski rogisti tako nadaljuje z ljubeznijo do glasbe in s prenašanjem lovske tradicije, v pričakovanju naslednjega jubileja pa jim želimo veliko nadaljnjih uspehov! Za vse, ki ste zamudili sobotni koncert, smo pripravili spodnjo fotogalerijo in video prispevek, kjer si lahko ogledate utrinke iz 20. obletnice KUD Štajerskih rogistov.

[simpleviewer width=100% height=700 id=356]

F/T/V: Tina Ožvald