SToPovci nagrajenci Prešernovega sklada


stop-plaketa-malaNa petkovi osrednji državni slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku so ob dveh Prešernovih nagradah podelili tudi šest nagrad Prešernovega sklada. Med slednjimi je bil tudi Slovenski tolkalni projekt oz. SToP, ki korenini na Celjskem.

SToP deluje od leta 1999, njegovi člani pa so: Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. So profesionalci, ki živijo od glasbe; učitelji na glasbenih šolah, člani orkestrov, nekateri kar oboje.

Iz utemeljitve nagrade

Glasbena ustvarjalnost na Slovenskem v zadnjem desetletju prinaša intenzivnejše »ponovno odkrivanje« tako klasičnih glasbenih izrazil in oblik kakor tudi poglobljene uporabe zlasti uveljavljenih modernističnih postopkov.

Slovenski tolkalni projekt (krajše SToP), ki je nastal leta 1999 z željo po »komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb in raziskovanju novih zvokov tolkal« in, lahko dodamo, novih komornih zasedb s tolkali, ima v tem procesu »ponovnega odkrivanja« estetskih vrednot preteklosti in tehtnih dosežkov modernizmov 20. stoletja posebno mesto.

SToP namreč spodbuja tako sodobno ustvarjalnost – doslej so (pra)izvedli hvalevreden niz novih slovenskih novitet za tolkala – in obenem prinaša izredno kakovostne izvedbe in posnetke klasičnih del.

Razen v zelo kakovostnem poustvarjalnem delu je mogoče videti nacionalni pomen delovanja ansambla tudi v poslanstvu povezovanja sodobne ustvarjalnosti in občinstva, ki ga izvajajo na dveh ravneh: tako z naročanjem skladb ne le pri uveljavljenih, temveč tudi pri mladih skladateljih (seznam je že doslej dolg) kot z izvajanjem različnih izobraževalnih projektov.