Svečano odprtje Meseca ruske kulture v Osrednji knjižnici Celje (foto in video)


mesec ruske kulture1V OKC že vrsto let v sklopu programa Medkulturne raznolikosti pripravljajo številne projekte. V novembru in decembru so pripravili Mesec ruske kulture. V okviru projekta se bo do 21. decembra zvrstilo šestnajst dogodkov; projekcije izvirnih ruskih filmov in risank, najlepše ruske pravljice za najmlajše, razstava Roberta Gorjanca »Rusija osebno«, pogovor z nekdanjim dopisnikom Dela iz Moskve Antonom Rupnikom o njegovi knjigi o Rusiji z naslovom »Tretji Rim«, donedavnim dopisnikom Andrejem Stoparjem ter potopisna predavanja »Ženski in moški pogled na Rusijo«, Transsibirska in transmongolska železnica od Moskve do Pekinga in številni drugi dogodki.

Odprtje Meseca ruske kulture so oblikovali dijaki ruskega jezika I. gimnazije Celje in Gimnazije Celje – Center s profesorico Darjo Poglajen. Program, ki ga je povezoval Timotej Jevšenak, se je pričel z nastopom glasbene gostje, odlične violinistke Inge Ulokine.

 

mesec ruske kulture2

Direktorica OKC Polona Rifelj je obiskovalcem na kratko predstavila projekt Mesec ruske kulture: “V Osrednji knjižnici Celje že nekaj časa namenjamo veliko pozornost medkulturnemu povezovanju in sodelovanju. Veseli in ponosni smo, da lahko Celjanom in vsem drugim obiskovalcem naše knjižnice večkrat približamo zaklade in kulturo drugih narodov.” Zahvalila se je vsem, ki so se udeležili odprtja Meseca ruske kulture in jih povabila, da se še naprej udeležujejo dogodkov, ki se bodo odvijali v okviru omenjenega projekta ter ostalih dogodkov, ki jih bodo organizirali v OKC.

mesec ruske kulture3

Prisotne sta pozdravila tudi Rifat Kadrijevič Pateev in župan MOC Bojan Šrot. Sledil je kulturni program dijakov obeh gimnazij, članov ruskega krožka UTŽO ter pianistke Kerine Gischyah. Pred koncem odprtja Meseca ruske kulture je prisotne nagovoril tudi avtor razstave Rusija osebno, Robert Gorjanc. Slednji je z razstavo spominkov, fotografij, ruskih knjig in časopisov, razglednic in ostalih predmetov, vezanih na svoja potovanja po Rusiji, prikazal svojo rusko zgodbo, ključne vtise o Sovjetski zvezi in Rusiji, v razponu od prvega potovanja 1988, do letos, ko je ponovno obiskal Rusijo. Nagovoru Roberta Gorjanca lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Pred kamero smo povabili tudi Polonco Bajc Napret, ki nam je zaupala številne zanimive dogodke, ki se bodo zvrstili v Mesecu ruske kulture. Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na odprtju Meseca ruske kulture.

Polona Bajc Napret o dogodkih v Mesecu ruske kulture (video)

Robert Gorjanc o razstavi Rusija osebno (video)

[simpleviewer width=100% height=700 id=469]

eH