To so nominiranci za Veronikino nagrado 2019


veronikina-nagrada-2019-nominiranci

Tričlanska strokovna žirija je letos izbrala pet nominirancev za Veronikino nagrado. Prvič v zgodovini te nagrade se je zgodilo, da so nominirane kar štiri pesnice.

Strokovna žirija je določila pet nominirancev za 23. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Letošnji nominiranci so: Esad Babačić – Odrezani od neba, Nina Dragičević – Ljubavreče greva, Anja Golob – da ne da ne bo več prišla …, Klarisa Jovanović – Izgnana in Alenka Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj.

Letos so komisijo sestavljali Igor Divjak, Maja Šučur in Petra Kolmančič. Prvič v zgodovini podeljevanja Veronikine nagrade se je zgodilo, da so med nominiranimi kar štiri pesnice.

Dobitnik Veronikine nagrade bo znan 27. avgusta na Starem gradu Celje, ko bo Mestna občina Celje podelila tudi zlatnik poezije, ki ga letos prejme Ervin Fritz. Lani je Veronikino nagrado prejel Tone Škrjanec za zbirko Dihaj.

Veronikina nagrada, ki jo Mestna občina Celje podeljuje od leta 1997 dalje, je seveda najprej nagrada lavreatu. A je tudi klic poezije družbi in posamezniku, naj ji prisluhne. Lavreata poezije vsako leto med pesniškimi zbirkami v preteklem letu izbere tričlanska komisija in ga razglasi na posebnem pesniškem večeru zadnji torek avgusta na celjskem Starem gradu (če nam je nebo naklonjeno). Lavreat prejme posebno listino Mestne občine Celje in nagrado 4.000 € bruto.

Zlatnik poezije je leta 2005 začela podeljevati pobudnica in organizatorica Veronikine nagrade – Fit media. S tem priznanjem želijo izreči priznanje pesniku za njegov življenjski pesniški opus in za ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture.