Tomaž Milač, celjski poslednji flamenec in kulturni olimpijec


Z otvoritvijo razstave nas je ta petek zvečer, 16. novembra pogostil celjski slikar mlajše generacije, Tomaž Milač. Dogodek je gostila vsebolj priljubljena celjska galerija Plevnik – Kronkowska, ki nas vedno razsvetli z zanimivimi sodobnimi projekti in tematikami.

Umetnika, ki si resnično zasluži to ime, Tomaža Milača je v letošnjem letu njegova ustvarjalna pot popeljala vse do Londona. V dotičnem mestu se je kot edini kulturni predstavnik na Olimpijskih igrah iz Slovenije, pokazal s svojim delom Pink flamingo. Lastnica te slike je sedaj Nacionalna akademija umetnosti na Kitajskem. Tokrat pa se v domačem mestu predstavlja z obsežno sliko v kateri je leto dela in leta zamisli ter izkušenj. Poleg slike Poslednji flamenec, je bilo na ogled postavljeno še umetniško delo, katerega podoba temelji na svetlobnih učinkih.

Teme, ki jih umetnik v svojih delih zajema so zelo obširne, po večini vezane na sodobno urbanistično življenje. Poslužuje pa se tako popartističnih slogov kot tudi erotičnih zaznamkov.

Prihodnji vikend lahko pričakujemo še razstavo druge lokalne akademske umetnice, Manje Vadle. Po daljšem zatišju se Galerija Plevnik – Kronkowska v decembru prebuja in ponovno nam bo ponudila številne pestre umetniške projekte.