Tradicionalni letni koncert zasedbe Oktet 9 v Narodnem domu v Celju (video)


V četrtek, 5. maja ob 19.30, je bila velika dvorana Narodnega doma Celje napolnjena skoraj do zadnjega kotička. Nič čudnega, saj se je obetal že tretji zaporedni koncert zasedbe Oktet 9 v sodelovanju z Rotaract klubom Celje. Tudi letos z dobrodelno noto, saj bodo zbrana sredstva namenili družini Osetič iz Vinske Gorice pri Dobrni, ki je v nedavnem požaru izgubila dom.

Oktet 9 je skupina desetih mladeničev – sestavlja jo devetih tako sedanjih kot bivših dijakov Gimnazije Celje – Center ter umetniški vodja, profesor glasbe Gregor Deleja, združenih v vokalno zasedbo, ki bo letos praznovala 5. obletnico obstoja. Njihov prvi nastop na maturantskem plesu jih je namreč spodbudil, da so vztrajali in rasli – tako po kvaliteti kot po repertoarju. Pohvalijo se lahko z nagradami s festivala vokalne zabavne glasbe »Sredi zvezd« ter izjemnim uspehom na mednarodnem pevskem tekmovanju na Malti, slovenski javnosti pa so postali znani z nastopom na šovu Slovenija ima talent, na katerem so se uvrstili v polfinale. Pomemben del njihovega ustvarjanja predstavljajo gostovanja po svetu. Doslej so nastopili v Veliki Britaniji, Avstraliji, Tajvanu, Malti, Avstriji, Hrvaški in na Kanalskih otokih. Z nestrpnostjo že pričakujejo letošnjo 5-tedensko turnejo po vzhodni obali Združenih držav Amerike.

V spodnjem prispevku si lahko ogledate del pozdravnega nagovora predsednika Rotaract kluba Celje, Matije Kovača, v nadaljevanju pa umetniški vodja zasedbe Oktet 9 na kratko predstavi skupino, nekaj besed nameni načrtovani turneji po ZDA ter pomembnosti dobrodelnega udejstvovanja mladih.

Zborovsko petje brez instrumentalne spremljave oziroma a cappella izvedba skladb zasedbe Oktet 9 je požela izjemno navdušenje. Podnaslov letošnjega koncerta je bil Oldies Goldies in izbor pesmi je temu še kako ustrezal. V živahne barve odeti izvajalci so nam pripravili bogat repertoar slovenskih in tujih skladb, dobro poznanih vsem generacijam. Slišali smo predvsem pesmi iz zlatih časov Slovenske popevke kot so Med iskrenimi ljudmi, Poletna noč in Orion, med tujimi pesmimi smo med drugim poslušali uspešnice Blue Moon, New York, New in Great Pretender. Za prav tako izvrstno interpretacijo nekoliko sodobnejših pesmi je poskrbela zasedba A-Kamela, ki je svoje »a-cappella« kolege letos nasledila v šovu Slovenija ima talent – tudi oni so se namreč uvrstili v polfinale.

A-Kamela

V posnetku spodaj smo združili kratke utrinke nastopa obeh skupin. Želimo jima veliko uspehov na nadaljnji poti!

v/f/t: Katja Goluh