Tradicionalni večer plesa, ruske glasbe, pesmi in besede ob svetovnem dnevu poezije (foto)


Sredi tedna, na predvečer svetovnega dneva poezije, je v Narodnem domu Celje potekal tradicionalni večer plesa, ruske glasbe, pesmi in besede. Dogodek je že četrtič zapored pripravila Hiša kulture Celje, tokrat v sodelovanju z Društvom GCC, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake Gimnazije Celje – Center, sicer aktivne članice mreže UNESCO ASPNet.

Program so oblikovali celjski gimnazijci, ki se učijo ruščine kot tretjega tujega jezika ter številni gostje s sveta glasbe in plesa. Večer, ki si je v preteklih letih v Sloveniji utrdil edinstven sloves, sta organizatorja naslovila In zlata ribica je rekla (И СКАЗАЛА РЫБКА ЗОЛОТАЯ) po istoimenski Puškinovi pravljici.

Častni pokrovitelj večera je bil njegova ekscelenca g. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, v Celju pa ga bo zastopal ministrski svetnik Vladimir Prošin, ki prihaja v spremstvu močne delegacije s področja politike, kulture in gospodarstva. Prireditev sta že tradicionalno podprla tudi Društvo Slovenija Rusija in mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur, ki v tem terminu gosti tudi srečanje mednarodnega programskega sveta ustanove, ki bo prav tako prisoten na ruskem večeru v knežjem mestu.

»Pravljična zlata ribica, ki lahko izpolni vsakršno željo, se mnogokrat oglasi tudi v zavesti odraslih, ko si zaželimo, da bi nam izpolnila želje, ki jih sami ne moremo uresničiti. A kadar te presegajo vse meje, se lahko zgodi, da celo zlata ribica ne najde več posluha za nas …« Ob znameniti Puškinovi pripovedki, ki razmišlja o človeškem napuhu in neumnosti, so na osrednjem celjskem odru zazvenele tudi pesmi znane ruske pesnice Ane Ahmatove (1889-1966), zanimive osebnosti sodobne ruske književnosti.

Besedo sta na odru dopolnjevala tudi ples in glasba. Nastopili so mladi celjski umetniki, dijaki Gimnazije Celje – Center in I. gimnazije v Celju, baletne plesalke Harlekina, društva za umetnost plesa, Dekliški pevski zbor in Fantovska vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center ter nekdanji dijaki obeh šol – harfistka Ana Železnik, flavtist Luka Železnik ter tolkalki Katarina Kukovič in Eva Zavšek.

Večer ob svetovnem dnevu poezije je še ena v nizu uspešnih prireditev, ki jih v sodelovanju z mlado generacijo pripravljajo v Hiši kulture Celje, ponovno v sodelovanju z Gimnazijo Celje – Center, ki je ena največjih vsebinskih partnerk tega celjskega producenta. Zanimivo sodelovanje med obema zavodoma se obeta tudi v aprilu, ko bo 21. 4., v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, premiera mednarodne mladinske glasbeno-gledališke produkcije Roots of eternity (Korenine večnosti, op. p.), na temo ljudske glasbe Istre, Slovenije in Avstrije.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na ruskem večeru.

[simpleviewer width=100% height=700 id=341]

Besedilo: Gregor Deleja

Fotografije: Katarina Tadina