Trikraljevski koncert z Otroškim zborom Češke filharmonije v Domu Sv. Jožefa (video)


Trikraljevsko nedeljo je po sveti maši v Domu Svetega Jožefa zadonel pester nabor čeških in slovenskih božičnih pesmi. V Celju je namreč svojo turnejo po Sloveniji zaključil Otroški zbor Češke filharmonije, eden izmed najboljših otroških pevskih zborov v Evropi.

Tako so gostje iz Češke Dom Svetega Jožefa napolnili do zadnjega kotička ter obiskovalce navdušili z raznovrstnim repertoarjem, ki ga slovensko uho ni vajeno. Zbor z bogato tradicijo je namreč sestavljen zgolj iz najboljših pevcev, katerih večina mednarodno uspe tudi po tem, ko zapusti češko filharmonijo.

Uradno poimenovan Kühnův dětský sbor deluje že od leta 1932 in ne dosega številnih pohval in priznanj zgolj po Evropi, temveč tudi v ZDA, Kanadi, Mehiki, Singapurju, Japonski, Maleziji in Južni Koreji. Svoje zadnje prestižno priznanje so si prislužili leta 2010 v Italiji, ko so osvojili prvo mesto na tekmovanju zborovskega petja.

Zbor, ki nastopa pod taktirko Jiržija Chvale, je v času svojega delovanja izdal že več kot 50 plošč, med letoma 1953 in 1992 pa je bil uradno pridružen češkemu filharmoničnemu orkestru. Za vse, ki si želite zborovsko petje slišati malo drugače, smo pripravili spodnji videoposnetek.

F/T/V: Tina Ožvald