Trio Quo Vadis nastopil v Celjskem domu


Minuli torek je v Celjskem domu nastopila skupina Trio Quo Vadis, ki sodi med boljše glasbene interprete pri nas in je znan po tem, da skladbam vdihne življenje ter jih približa poslušalcem. Skupino sestavljajo trije izvrstni glasbeniki, ki so svoje veščine in znanje pokazali na nedavnem koncertu.

Uroš Rojko na klarinetu, Klara Tomljanovič na kitari in Luka Juhart na harmoniki so specialisti za izvajanje sodobne glasbe. Dela slovenskih skladateljev so povezali s kanoni Johana Sebastiana Bacha iz zbirke Glasbena daritev.

Zgoraj: Uroš Rojko in Luka Juhart; spodaj: Klara Tomljanovič in Trio Quo Vadis

Profesor kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani Uroš Rojko sodi med najvidnejše slovenske skladatelje, njegove skladbe izvajajo po vsem svetu. Je prejemnik številnih mednarodnih priznanj nagrad, med drugimi nagrade Alpe – Adria v Linzu, ki jo je prejel leta 1983, 1. nagrade na Premio Europa v Rimu leta 1985, 1. nagrade na Mednarodnem natečaju za kompozicijo Alan Berg na Dunaju leta 1985 ter številnih drugih.

Klara Tomljanovič od leta 1998 poučuje kitaro na Badisches Konservatorium v Karlsruhe v Nemčiji. Glasbo je študirala v Zagrebu, na ljubljanski Akademiji za glasbo in v Freiburgu. Podiplomski študij je končala leta 1997 v Baslu, kjer se je tudi srečala s slovitim mojstrom Oscarjem Ghiglio. Izpopolnjevala se je pri številnih svetovno znanih mojstrih glasbe in do sedaj nastopala v različnih zasedbah.

Harmonikar Luka Juhart, večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj dobitnik nagrade dr. Roman Klasinc za izjemne dosežke leta 2001 in številnih drugih nagrad, je diplomiral na Državni visoki šoli za glasbo v Trossingenu, podiplomski študij pa je zaključil na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu. Kakor Klara Tomljanović se je tudi Luka izpopolnjeval pri številnih umetnikih. Redno snema za različne radijske postaje in koncertira solistično in v komornih zasedbah po vsej Evropi.

Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili izvrstnim izvajalcem sodobne glasbe

Koncert je ponudil obilico užitkov predvsem glasbenim gurmanom, ki so uživali v navideznem zvočnem kaosu. Repertoar je obsegal deset skladb, ki so jih glasbeniki na svojstven način podali poslušalcem.

t/f: eH