Ulična umetnost v Celju: kultura ali vandalizem?


Kar nekaterim predstavlja vandalizem, je za druge morda umetnost. Grafiti, ki se prepletajo po Celju in skoraj vsak dan lahko naletiš na kakšnega novega pa so postali kar del našega mesta in kulture. Resda nekateri polepšajo prazne zapuščene stene, spet drugi pa so lahko celo žaljivi. Vemo, da jih ustvarjajo naši meščani, ki želijo predati sporočilo, na kaj opozoriti ali pa le pustiti pečat.

Poleg grafitov, sporočil in sličic, na ulico umetniki prinašajo tudi glasbo in gledališče. Skoraj nepogrešljivi so umetniki s kitaro, ki polnijo ulice z melodijami in pozitivnimi vibracijami. Včasih nas naredijo, da v svoji naglici malo obstanemo in zadihamo, včasih nas pustijo, da odhitimo naprej z nasmeškom na ustih. Vsekakor pa jim gre zahvala za popestritev mestnega utripa.

O dveh celjskih baskerjih, uličnih kitaristih in pevcih, je nastal tudi film, ki je bil predstavljen v kinu Metropol Celje in katerega kratki povzetek si lahko ogledate na dodanem posnetku. Oba nastopajoča, Vesno in Srečka pa tudi sami zagotovo prepoznate.

Enkrat letno ima ulična umetnost svoj praznik v Celju. Takrat se na ulicah predstavijo vsi celjski umetniki, vsak po svoje. Med tem, ko eni nastopajo, predavajo, drugi pišejo, slikajo in celo kuhajo. Vstop prost je festival, ki umetnost prinese na ulice, med ljudi, četudi ljudje ne gredo v galerije med njo.