V Cankarjevem domu slavnostno odprli dvorano Alme Karlin


Sinoči so v Cankarjevem domu slovesno odprli sedmo dvorano, ki je dobila ime po Celjanki, svetovni popotnici in pisateljici, Almi Karlin.

Jana Zupančič in Nagise Moritoki Škof; foto: Kristina Bursać

Novo dvorano sta na pot z govori pospremili predsednica države, Nataša Pirc Musar, in ministrica za kulturo, Asta Vrečko.

Otvoritveni dogodek se je nadaljeval z odlomkom iz monodrame Alma, ki je nastala leta 1995 po njenem romanu Samotno potovanje. Bralno uprizoritev je režiral Matjaž Berger, ob glasbeni spremljavi Nagise Moritoki Škof pa jo je interpretirala dramska igralka Jana Zupančič.

Predsednica države in ministrica za kulturo; foto: Mediaspeed

Dvorana v 5. nadstropju Cankarjevega doma s sto sedeži je tako postala sedmi oder v osrednjem kulturnem in kongresnem centru. Arhitekturno jo je zasnoval Petar Vidanoski in je prva dvorana v Cankarjevem domu, v kateri so bili materiali in oprema izbrani po principu varovanja okolja – stoli so npr. narejeni iz recikliranih politrskih plastenk. Pri notranji zasnovi so sledili idejam arhitekta Edvarda Ravnikarja.

Generalna direktorica Cankarjevega doma, Uršula Cetinski, je ob odprtju dejala, da kdorkoli je imel priložnost dvorano videti pred tem, je izrazil iskreno navdušenje in zato verjame, da bo dvorana ponudila širok ustvarjalni poligon številnim umetniškim zvrstem in umetnikom.