V Celje z muzejskim vlakom in projekt Celjani Celjanom: s pesmijo in humorjem v mesto (foto, video)


DSC04427Tokratna sobota je bila v znamenju zgodovine in glasbe. Na celjski železniški postaji se je tako ustavil Muzejski vlak, ki je iz Ljubljane pripeljal kar 250 potnikov. Istočasno se je v samem centru mesta odvijal tudi nastop ansambla Kr’Tk.

Mestna občina Celje je v sodelovanju s Slovenskimi železnicami v okviru dni Slovenskih železnic pripravila projekt “V Celje … z muzejskim vlakom“. Omenjeni projekt je potnike povabil k odkrivanju skrivnosti Celjskih grofov, raznoraznim dogodivščinam in vznemirljivim doživetjem. Tekom sprehoda po starem mestnem jedru so si lahko ogledali različne muzejske razstave, se ustavili ob stojnicah, se okrepčali pri celjskih gostincih in ustvarjali na Krekovem trgu.

Tekom njihovega izleta pa je v središču mesta kulturno umetniško društvo Šmartno v Rožni dolini sodelovalo pri projektu Celjani Celjanom: S pesmijo in humorjem v mesto.

Ansambel Kr'Tk
Ansambel Kr’Tk

Za predstavnike svojega kraja se je društvo odločilo za ljudske pevke iz Jezerc in ansambel Kr’Tk, prav tako del KUD-a Šmartno ob Rožni dolini. Ljudske pevke se dogodka žal niso udeležile, tako da je za zabavo poskrbel le ansambel Kr’Tk. Slednji so preigravali znane slovenske narodno zabavne skladbe in s tem privabili kar nekaj poslušalcev. Zbrani so tako z njimi lahko prepevali in se smejali vmesnim šalam, ki so jih člani ansambla stresali z rokava.

Po ulici okoli zvezde so bile postavljene stojnice, ki so mimoidočim ponudile pogled v podeželske šege in navade – pomemben del kulturne dediščine. Tako ni manjkalo različnih oblek, knjig, čelad, obutve, zelišč itd.. Največ zanimanja je pobrala razstava starih orodij in fotografije ter knjige iz časa Josipa Broza Tita.

Zgodovinska je del naše kulture. Na njej se učimo in nanjo moramo biti ponosni. Nedvomno so udeleženci Muzejskega vlaka lahko dobili odličen vpogled v kulturo in zgodovino Celja ter njegove okolice.

DSC04427

Vabljeni k ogledu fotogalerije in videa.

[simpleviewer width=100% height=700 id=595]

K. S.

polsi-dzjezz-klik