V Celjskem mladinskem centru se je odvil že tretji Festival alternativnih bandov (foto in video)


festval_alternativnih_bandov_celje_2016_1Minulo soboto se je v celjskem Mladinskem centru odvil že tretji F.A.B. – Festival alternativnih bandov, na katerem so se obiskovalcem predstavile štiri skupine. Poslanstvo tovrstnega dogodka je javnosti pokazati zvrst glasbe, katere začetki segajo v osemdeseta leta, popularna pa je še dandanes. Rdeča nit festivala je bila rock glasba, vsaka skupina posebej pa je svojo glasbo začinila še s specifičnimi žanri.

Alternativna glasba označuje precej širok spekter glasbe in glasbenih scen z edinstvenim stilom. Lotevajo se je skupine, ki imajo korenine v punk etiki, hard core punku in v številnih funkcijah metal glasbe 80. let. Alternativno glasbo v prvi vrsti zaznamuje etika oz. odnos do glasbene industrije in družbenih norm.

S Festivalom alternativnih bandov (bivši MCC Rock show) poskušajo v MCC javnosti pokazati, kako dobre so lahko alternativne skupine in da včasih takšen koncert prekaša tudi kakšnega od popularne glasbene skupine. Slednje so skušale prikazati skupine Relentless Youth, Rock Heroes, Tidal Waves in Precisely Late.

festval_alternativnih_bandov_celje_2016_2

Ljubljanska hardcore punk skupina Relentless Youth je nastala leta 2011 in je po dveh letih nastopov po manjših odrih (Orto bar, Jalla Jalla, Rock in Rovte…) zaradi različnih interesov članov razpadla. Na začetku letošnjega leta so se vrnili v novi zasedbi: Urban Cigale (bas kitara), Primož Arhar (bobni), Ambrož Cigale (kitara), Vili Marinčič (kitara) in David Guzelj (vokal).

Pred več kot tremi lati je kot osnovnošolski band v Žalcu začela delovati mlada skupina Rock Heroes. Igrajo zvrsti rocka, grunga, punka in metala. Skupino, ki je nastopila na številnih velikih odrih in v predsedniški palači (v sodelovanju s Tomijem Megličem in Miletom Kekinom) sestavljajo Žan Pasarič (vokal, kitara) Garvin Gajšek (bobni), Matevž Jecl (bas kitara) in Jernej Jezovnik (kitara). Prisluhnete jim lahko v spodnjem video posnetku:

Štajersko skupino Tidal Waves, ki uradno deluje od letošnjega januarja, sestavljajo trije obsedenci z glasbo: Žiga (kitara, vokal), Klemen(bas, vokal) in Jure(bobni). Pred kratkim je skupina izdala novi single z naslovom “All Is Gone”, v bližnji prihodnosti načrtuje izdajo še treh singlov. Zagreti in ambiciozni fantje želijo popeljati glasbo daleč, iz tega sveta tegob in sovraštva.

Štiričlanska alt-rock skupina Precisely Late je nastala leta 2012. Za njimi je že kar nekaj koncertov, v preteklosti so se že predstavili obiskovalcem MCC-ja, pravkar pa zaključujejo s pripravo svoje prve avtorske zgoščenke. Skupino so od samih začetkov delovanja odlikovale odlične priredbe znanih komadov, ki so jih začinili s čisto svojim pridihom, slednje pa so nadgradili z avtorskimi pesmimi, ki so jih predstavili v MCC-ju. Skupino sestavljajo Jaša Šrot (kitara, vokal), Klemen Brajkovič (kitara), Miha Štupar (bas kitara) in Tomaž Silič (bobni).

festval_alternativnih_bandov_celje_2016_3

Letošnji, že tretji Festival alternativnih bandov, je zaznamovala odlična energija, tokrat pričarana s strani alternativne glasbe. Skupine so obiskovalcem na najboljši način prikazale združevanje številnih žanrov, kar najpogosteje nekoliko površinsko opredeljuje alternativno glasbo – vse od reggae glasbe, džeza, elektronske glasbe, punka in ostale. Obiskovalci so bili poleg avtorskih deležni tudi odličnih in čisto svojstvenih priredb omenjenih skupin.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

Foto: Agnes Ihoma in eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=1052]

fitness-olimpus-polsi