V Narodnem domu si je maloštevilna publika ogledala mednarodni glasbeno-literarno-scenski projekt 10 zapovedi (video)


Sredi tedna je v celjskem Narodnem domu bil premierno uprizorjen mednarodni glasbeno-literarno-scenski projekt “10 zapovedi”. Razmislek o desetih božjih zapovedih in njihovem pomenu v današnjem času je nastal v sodelovanju z Glasbenim gledališčem Gabriel iz Celovca.

Projekt je povezal ugledna imena literature, gledališča in glasbe iz Avstrije, Slovenije in Italije in jih izzval k interpretaciji desetih božjih zapovedi v času vsesplošne krize in pomanjkanja vrednot. Vabilu k sodelovanju so se odzvali literati Waltraud Jäger, Lisa Huber, Sissy in Stefanie Sonnleitner, Fabjan Hafner, Clemens Lukas-Luderer, Florjan Lipuš, Angelika Benke, Wolfgang Gewolf, Alenka Hain in Jani Oswald ter skladatelja Nenad Firšt in Stephan Kühne.

Marco Tamayo s kitari, Igor Mitrović z violončelom in Elisabeth Väth-Schadler za klavirjem so projekt glasbeno navdihnili.

Na odru celjskega Narodnega doma sta ustvarjeno vizijo oblikovala dramska igralca Magda Kropiunig in Manfred Lukas-Luderer, katerima so se pridružili kitarist Marco Tamayo, violončelist Igor Mitrović, pianistka Elisabeth Vaeth-Schadler ter vizualni umetnik Norbert Janesch.

Dramska igralca Magda Kropiunig in Manfred Lukas-Luderer sta interpretacijo zapovedi ubesedila.

Društvo Gabriel sicer že vrsto let uspešno sodeluje s kulturnimi ustvarjalci v prostoru Alpe-Jadran na področju glasbenega gledališča in sicer z muzikali ter gledališkimi predstavami za otroke in odrasle. Ob pevskih, igralnih in plesnih predstavah se društvo posveča tudi lutkovnemu gledališču, sodeluje tudi z gledališkimi hišami v Sloveniji. Društvo ustvarja tudi glasbene kabarete v več jezikih za odrasle. Leta 2003 je glasbeno gledališče Gabriel v okviru 10. Mednarodnega festivala od mesta Ljubljana prejelo nagrado “Zlata paličica” za najboljšo predstavitev “Prižgite luči/Schalten Sie Licht ein”.

Nastop, ki si zasluži vse pohvale.

Dogodek, ki ga je zaznamovalo čutno, energično in doživeto “popotovanje” bralcev in interpretov v nemščini (Manfred Lukas-Luderer) in v slovenščini (Magda Kropiunig) skozi 10 božjih zapovedi, si je med maloštevilno publiko z zanimanjem ogledal tudi celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Vabimo vas k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem smo zajeli interpretacijo 4. božje zapovedi.

Vir: STA in Hiša kulture Celje

v/t/f: Egon Horvat