V celjski knjižnici na ogled razstava Modri svet


V 1. nadstropju Osrednje knjižnici Celje se je 6. marca ob “Svetovnem dnevu varčevanja z energijo” začela razstava Modri svet – razstava ilustracij iz okoljsko-energetskih knjig Alenke Klopčič, katerih avtorice so: Marta Bartolj, Nina Meglič in Ajda Erznožnik. Na njej si lahko ogledate junake Hiška in ekodetektive, pa predstavnike ogroženih živalskih vrst, kot so sokol Falko, bober Kasti, medvedek Bruno in volk Slavc. S tem se začenja serija razstav Modri svet po nekaterih slovenskih knjižnicah.

Okoljske slikanice so izšle pod okriljem Eko knjige, energetske pa pod okriljem Energije doma. Modri svet je naslov razstave, takšno ime pa nosi tudi knjižna zbirka o ogroženih živalskih vrstah in ekodetektivih. Njen namen je opozoriti mlado bralstvo na okoljske probleme (zato so vključene ogrožene živalske vrste) in nakazati na možne tehnične rešitve (v energetskih slikanicah jih predstavlja predvsem Hišek z Energije doma).

O ilustratorkah …

Marta Bartolj (1979) se rada spogleduje s svinčniki in barvicami, ki nagajivo posedajo v lončkih na risalni mizi. Risanje je sicer bilo prisotno v vsakem obdobju skozi odraščanje, za študij na tem področju pa se je odločila leta 2007. To je ena izmed večjih prelomnic v njenem življenju, saj je s tem dala besedo notranjemu klicu, ki jo je tako dolgo nagovarjal k tej poti. Z ilustracijo se ukvarja od leta 2005. Glede tehnik se ne omejuje, žene jo radovednost in sla po ustvarjanju, iskanju, raziskovanju.

Nina Meglič (1982) je začela svojo od nekdaj prisotno željo po ustvarjanju ilustracij postopno uresničevati pred skoraj osmimi leti, zadnja štiri leta pa vedno bolj intenzivno. Najbolj jo navdihujejo besedila z globljim sporočilom za najmlajše – etičnim, moralnim, socialnim in okoljevarstvenim, kot ilustratorka pa si tudi sama prizadeva prispevati kapljico v morje naši prepotrebni skrbi, da bi naši najmlajši zrasli v dobre in odgovorne ljudi. Nina ustvarja v različnih tehnikah, njen primarni in najpogostejši medij pa je akvarel, ki mu piko na i včasih doda kakšna poteza s svinčnikom ali suho barvico.

Ajda Erznožnik (1981) se je v ilustratorske vode podala nedolgo tega, gre pa vztrajno s tokom naprej. Pri svojem delu preizkuša različne tehnike izražanja. Razstavljene ilustracije so narejene z akrilnimi barvami in suhimi barvicami. Ekodetektivi so ji takoj prirasli k srcu, ker se zavedajo, da je pri skrbi za čisto okolje in delovanju za boljšo prihodnost pomembno biti učinkovit.