V Celju izvedli spominske komemoracije ob dnevu mrtvih


Pred dnevom spomina na mrtve so danes v Celju pripravili spominski komemoraciji v Starem piskru in pri grobnici na Golovcu ter položili venec v Spominskem parku Teharje.

Udeleženci komemoracije v Starem piskru; foto: MOC

Osrednjo slovesnost je Mestna občina Celje pripravila v Starem piskru, spominskem prostoru žrtev nacističnega nasilja, ki je tesno povezan z najtemnejšim obdobjem nemške okupacije med drugo svetovno vojno. V nekdanjem zaporu, ki je zdaj dislocirana enota Muzeja novejše zgodovine Celje, je okupator zapiral zavedne Slovence, antifašiste ter člane in podpornike odporniškega gibanja. Na dvorišču zapora je v letih 1941 in 1942 brez kakršnekoli sodbe ustrelil 347 talcev. Streljanje talcev so nacisti izvedli šestkrat in vsakič so ga najavili z velikimi rdečimi plakati, na katere so natisnili ponemčena imena zavednih Slovencev. Zapornike so mučili, ponižali in razčlovečili. Stari pisker pa ni le simbol trpljenja in smrti, temveč tudi upanja, solidarnosti in izjemnega poguma. Decembra leta 1944, ko je bilo tam zaprtih veliko Slovencev, je šest partizanov izvedlo drzno akcijo, v kateri je zbežalo okoli 300 jetnikov. Nekatere so Nemci polovili in jih ponovno zaprli, večina pa jih je zbežala na varno. Med osvoboditelji je bil tudi zdaj že pokojni častni meščan Ivan Grobelnik – Ivo.

Venci v Starem piskru; foto: MOC

V imenu Mestne občine Celje je venec k obeležju v Starem piskru položil župan Matija Kovač z delegacijo. Vence in cvetje so položili tudi predstavniki veteranskih in drugih organizacij, kulturni program pa je pripravila Gimnazija Lava (Šolski center Celje), pod mentorstvom prof. Metke Jagodič Pogačar in dr. Brede Marušič. Kot so dejali gimnazijci, ki so rojeni desetletja po tragičnih dogodkih, želijo tudi sami prispevati k ohranjanju spomina na preteklost in opominjati na nesmiselnost vojn. Klic k nenasilju in miroljubnemu sožitju različnih narodov je zapisan v naši himni, zato jim predstavlja pomembno življenjsko vodilo.

Slavnostna govornica je bila Polonca Bajc Napret, direktorica Osrednje knjižnice Celje, ki je med drugim dejala: »S spominom, tem ohranjenim utrinkom minulih življenj, z nami ne ostajajo le naši predhodniki, temveč vse njihove okoliščine, zgodovina, odločitve, ki so jih skozi življenje pripeljale do točke slovesa. Ob nekaterih se toplo nasmehnemo, na nekatere smo ponosni še danes. Drugi, predvsem vezani na kraje, kot je ta, pa opominjajo, prosijo, rotijo: »Ne ponavljajte tega, kar smo doživeli. Bodite boljši ljudje.« Žal nas dogodki v svetu, ki vedno bolj silijo v naš vsakdan, nenehno opominjajo, da na tej točki prevelikokrat klecamo, da vedno bolj in bolj pozabljamo in nismo več sposobni ozavestiti preteklih napak. Da nismo več, če smo sploh kdaj bili, sposobni preprečiti novih in novih Starih piskrov, krajev masovnih pobojev nedolžnih, ki si želijo zgolj živeti …«

Slovesnost s krajšim programom so pripravili tudi pri grobnici Golovec, kjer je bil slavnostni govornik predsednik Sveta Mestne četrti Nova vas Maksimilian Klemen. Kulturni program je pripravila Osnovna šola Frana Roša pod mentorstvom Maje Skakić.

V Spominskem parku Teharje sta danes opoldan položili venca državna delegacija s poslanko Državnega zbora Jelko Godec in delegacija Mestne občine Celje.

Delegacija Mestne občine Celje bo jutri prižgala svečke tudi na grobovih častnih meščanov in se poklonila njihovemu spominu.