V Celju na ogled razstava indijske slikarke Sharmile Mohandas


indijska_razstava_1V četrtek, 22. oktobra 2015, je v Galeriji Kvartirna hiša v Celju potekali odprtje razstave slikarke iz Indije, Sharmile Mohandas, z naslovom Želim biti sama. Gre za prvo slikarsko razstavo indijskega umetnika v Sloveniji.

Indijsko slikarko je s svojim prihodom počastil tudi Veleposlanik Indije v Sloveniji, nj. eksc. Sarvajit Chakravarti.  Razstavo je otvoril pooblaščenec župana Stane Rozman, ki je dejal, da je to ena boljših razstav v zadnjem času.

Sharmila Mohandas prihaja iz Chennai-ja in je razstavila večinoma dela, katera je ustvarila med bivanjem v Sloveniji, nekaj slik je prinesla s seboj iz Indije. Rojena je bila leta 1967, leta 1987 je diplomirala na univerzi v Chennai (Bachelor’s Degree  in Fine Arts from the Govt. College of Arts & Crafts, Chennai). Je slikarka, ki se uvršča med modernistične slikarje neoekspresionalizma, ki v svojih delih izraža svoja stališča do družbene ureditve, še zlasti vlogo žensk v družbi ter politični obravnavi moške šovinistične sfere. Njeno umetniško bistvo se izraža skozi elementarne figurativne psihosomatske samoportrete.

Aleš Stopar, kustus in umetnostni zgodovinar je ob teh priložnosti povedal: »Sedaj se nam indijska umetnica  predstavlja z deli, v katerih je še vedno vodilni motiv žensko telo, točneje žensko občutenimi akti. Nekatera telesa so ponazorjena zgolj z nekaj shematičnimi linijami, nekatera so realistično upodobljena, nekatera diskretna, druga spet neposredna, vsa pa,  krhka in ranljiva, zavita v simboliko. Z barvami, predvsem z rdečo in zeleno, sedaj pa tudi z modro in oranžno,  vzpostavlja kontraste med realnim in imaginarnim, s tem da meje med njima skoraj zabriše. Sharmira z akti pripoveduje svojo zgodbo, neke vrste avtobiografsko hermenevtiko, kjer govorijo v precejšnji meri njene življenjske izkušnje.«

indijska_razstava_2

Sharmila Mohandas razstavlja širom po Indiji in v tujini, njena dela se v večini nahajajo v zasebnih zbirkah. Živi in ustvarja v Chennai v Indiji, njena družina ima v lasti eno izmed najboljših bolnic v Indiji,  MIOT International v Chennai, katere ustanovitelj je njen oče.

Razstava bo na ogled do 15. novembra 2015.

Tekst pripravil: Žan Jarc

Fotografije: Matej Čepin

abonma-zalec-polsi