V Celju odprli razstavo na prostem “Oaza miru – Celje 1991” (foto in video)


oaza_miru_celje_1991_1Danes dopoldne so ob petindvajseti obletnici samostojnosti Slovenije na Trgu celjskih knezov v Celju odprli razstavo “Oaza miru – Celje 1991”. Razstava na prostem je sad sodelovanja Muzeja novejše zgodovine Celje, Mestne občine Celje, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje in Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje.

Zbrane nagovorili župan Šrot in tedanji poveljnik Viktor Krajnc ter avtorica razstave Darja Jan

Ob otvoritvi razstave so prisotne nagovorili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je med drugim izpostavil, da je še čas, da delamo drzne načrte in zremo v svetlo prihodnost. “Če bomo znali stopiti skupaj, najti nekaj tiste pozitivne energije izpred petindvajsetih let, nam bo to zagotovo uspelo, kot nam v dobri meri uspeva v našem knežjem mestu.

Zbrane pa je nagovoril tudi tedanji poveljnik 8. pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe mag. Viktor Krajnc, ki je uvodoma povedal, da bo razstava veterane in mimoidoče spominjala na tisti prelomni čas, ko smo Slovenci dočakali uresničitev večstoletnih sanj o osamosvojitvi. Spomnil je na nekaj aktivnosti, ki so jih takrat na obrambno-varnostnem področju izvajali TO, civilna obramba in milica na območju Celja in okolice in s tem prispevali k osamosvojitvi Slovenije.

oaza_miru_celje_1991_2

O sami razstavi, vsebini, nastanku in namenu razstave je več povedala avtorica razstave Darja Jan, ki smo jo povabili pred kamero. Prisluhnete ji lahko tukaj:

Razstavo si lahko ogledate o konca junija. Za glasbene vložke je poskrbel kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske.

oaza_miru_celje_1991_3

Vabljeni k ogledu nekaj foto-utrinkov, posnetih na odprtju razstave.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=989]

mavricni2016-polsi-klik