V Celju odprli Turistično informacijski center in Paviljon za prezentacijo arheologije (foto in video)


odprtje_tica_in_paviljona_celje_1Sinoči so pod okriljem svetovnega dneva turizma na Glavnem trgu v svoj namen tudi uradno predali nov Turistično informacijski center (TIC), ki se je preselil iz dosedanjih prostorov na Krekovem trgu in Paviljon za prezentacijo arheologije. Odprtja so se udeležili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot ter njegov pooblaščenec za področje družbenih dejavnosti in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, direktorica Zavoda Celeia Celje mag. Milena Čeko Pungartnik, predstavniki Zavoda za kulturno dediščino Celja in številni drugi posamezniki.

Novi TIC pomembna pridobitev za Celje

Celje je tako pridobilo nove urejene prostore TIC-a, kar je tudi po besedah direktorice Zavoda Celeia Celje mag. Milene Čeko Pungartnik pomembna pridobitev za center mesta in za Celje. Celje je bilo še do nedavnega sinonim za zgodovinsko in kulturno mesto, v zadnjih letih pa daje vedno večji poudarek tako imenovanemu aktivnemu »city break oddihu« in doživljajskemu momentu.

O novih prostorih TICa in pomenu le-tega ter o kadrovskih problemih, s katerimi se trenutno soočajo, nam je več povedala direktorica Zavoda Celeia Celje:

Novi paviljon vpogled v arheološko zbirko, najdeno pri obnovi mestnega jedra

Pridobitev pa vsebuje tudi novi paviljon, katerega namen je širši javnosti predstaviti arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra. Z urejanjem mestnega jedra se prispeva k povečanju atraktivnosti starega mestnega središča za lokalno prebivalstvo in obiskovalce ter k povečanju števila obiskovalcev, povečanju turistične prepoznavnosti, povečanju interesa ponudnikov različnih storitev.

odprtje_tica_in_paviljona_celje_2

Po besedah pooblaščenca za področje družbenih dejavnosti in direktorja Pokrajinskega muzeja Celje Staneta Rozmana je pomen odkritih arheoloških ostalin izjemen tako v širšem slovenskem kot  tudi v evropskem prostoru, saj nova odkritja močno spreminjajo sliko antične Celeie, povsem na novo pa rišejo zemljevid poznoantičnega in tudi srednjeveškega obdobja. V nagovoru pred slovesno otvoritvijo je izpostavil, da je že dolgo znano, da kjerkoli zakopljejo v zemljo v Celju, naletijo na ostanke rimske Celeie.

Tudi Rozmana smo povabili pred kamero, kjer nam je zaupal številna zanimiva odkritja in raziskave:

Štiristo petdeset tisočakov za pridobitev

Investicija Paviljona se je pričela z uvedbo izvajalca v delo izvajati 1. oktobra 2015. S predvidenim rokom izvedbe 3 mesece se je izvedba nekoliko zavlekla zaradi raznih zapletov med gradnjo do 30. junija 2016. Izvedba projekta je bila specifična in glede na to, da  gre za razmeroma majhen objekt, je bila z več vidikov dokaj zapletena in kompleksna (potrebno je bilo nenehno usklajevanje med izvajalci, projektanti z upoštevanjem specifičnih pogojev Zavoda za varstvo kulturne dediščine in drugimi).

Gradnja objekta je po besedah župana Bojana Šrota stala 450.000 evrov. Izvedba Paviljona je bila financirana iz proračuna Mestne občine Celje, 138.426 evrov bo mestna občina pridobila iz razpoložljivih sredstev za sofinanciranje občinskih investicij.

odprtje_tica_in_paviljona_celje_3

Pred samo otvoritvijo pa je zbrane nagovoril tudi župan Šrot, ki pozdravlja sodobno zgradbo, v kateri se po njegovih besedah “resnično prepletajo preteklost, sedanjost in prihodnost”. Ob vsem tem pa gre prvenstveno za prostor, katerega rdeča nit je turizem, ki ima izjemen pomen za razvoj mesta.

Celje se lahko pohvali s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, velike napore vlagajo tudi v razvoj okoliških turističnih centrov. Na Celjski koči so npr. postavili pustolovski park, velike načrte imajo s Šmartinskim jezerom, ponosni so tudi na edinstveno Drevesno hišo v Mestnem parku, ki bo v teh dneh praznovala prvi rojstni dan.

Otvoritveno slovesnost je povezoval mladi celjski študent režije na AGRFT Luka Marcen, ki se je prelevil v duha Tita Varija Klemensa, enega najpomembnejših prebivalcev Celeie 2. stoletja. Slednji je v svoji karieri od vojaškega naziva prišel vse do senatorskega stanu in kot tajnik in svetovalec samega cesarja Marka Avrela tudi član ožjega cesarstva sveta.

Program so popestrili člani Društva za ohranjanje rimske kulturne in zgodovine Poetovio s Ptuja.

odprtje_tica_in_paviljona_celje_4

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=1035]