V Celju premiera plesno-glasbenega projekta Meeting point/Mesto srečanja (foto in video)


meeting_point_1V torek, 15. aprila, je v Celjskem domu v okviru občinskega praznika potekala premiera koprodukcijskega plesno-glasbenega projekta Meeting point/Mesto srečanja, ki je produkt sodelovanja mladih ustvarjalcev iz dveh držav, Slovenije in Nemčije. Slednje združuje umetnost – glasba, ples in likovna podoba.

Pobrateni mesti Celje in Singen že četrt stoletja uspešno sodelujeta na številnih področjih, med drugim tudi na kulturnem. Slednje so še enkrat več dokazali minuli torek, ko sta s skupnim projektom Meeting point znanje in izkušnje združili glasbeniki Glasbene šole Singen ter plesalci Plesnega foruma Celje. Omeniti velja, da projekt predstavlja velik izziv za vse sodelujoče, glede na svoj obseg pa predstavlja prav gotovo enega največjih in zahtevnih projektov Plesnega foruma Celje zadnjega časa.

Seveda pa je to bilo že tretje mednarodno sodelovanje med mestoma, nekateri se še morda spominjajo prvih dveh ( leta 2000 koprodukcijski projekt GET BACK – Plesni forum Celje in Mladinski godalni orkester Singen; ter leta 2009 projekt IONOSFERA 2 v Stadthalle Singen).

S koprodukcijskim plesno glasbenim projektom so mladi umetniki še enkrat več utrdili vezi med pobratenima mestoma.
S koprodukcijskim plesno glasbenim projektom so mladi umetniki še enkrat več utrdili vezi med pobratenima mestoma.

Meeting point oz. mesto, točka ali prostor njihovega srečanja je predstavljal oder, na katerem so nastopajoči prepletli svoje ustvarjalne energije in z medsebojno glasbeno-plesno komunikacijo zgradili čisto poseben pravljični svet v likovni podobi graščine. Glasbo in koreografijo za v osnovi zahteven, pa tudi zelo inovativen projekt, so ustvarjalci izbrali avtorsko izvirno. Tako je glasbeni del bil v domeni glasbenikov in njihovih vodij iz Singna, scenski delež, vsebinsko zaokroženost, koreografijo in avtorstvo pa je v celoti prevzel Plesni forum Celje.

Glasbeni del projekta sta zasnovala dva orkestra Glasbene šole Singen in sicer “Kitarski orkester” pod vodstvom dirigenta Wernerja Klinghoffa ter “Bobnarska sekcija” pod vodstvom Rudija Heina, skupaj okoli 30 glasbenikov. Na njihovo glasbo pa je plesalo več kot ducat plesalcev Plesnega foruma Celje pod vodstvom Gordane Stefanovič-Erjavec in Alje Zupanec.

meeting_point_3

Nastopajoče in goste sta pred začetkom nastopa pozdravila tudi mag. Barbara Bošnjak, vodja kabineta župana MOC ter seveda župan MOC Bojan Šrot. Slednji je izpostavil pomen skupnih projektov, s čimer se še tesneje tkejo prijateljske vezi med pobratenimi mesti: “Sodelovanje med mestoma Celje in Singen je dolgoletno, je eno izmed najbolj pristnih in intenzivnih sodelovanj med mesti, s katerimi Mestna občina Celje sodeluje. Ob tem je potrebno omeniti še sodelovanje institucij obeh mest na zelo različnih področjih – letos beležimo že 20. obletnico sodelovanja šolskega centra Celje s tehniško gimnazijo v Singnu, 25. letnico sodelovanja pevskih zborov iz obeh mest, Organizacije Rdečega križa, bolnice in še bi lahko našteval. Takšni projekti, kot je nocojšnji, so pravzaprav najboljše garancija, da se bo to dolgoletno partnerstvo nadaljevalo…”.

Nemška premiera projekta Meeting point/Mesto srečanja bo 31. maja ob 20h v Stadthalle Singen.

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na dogodku, v video posnetku pa si lahko ogledate nekaj utrinkov premiernega nastopa v Celjskem domu Celje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=545]

v/t/f: eH

polovicka_celje_klik