V Celju prepevali pesmi upora brez ideoloških predznakov


Za 27. april, dan upora proti okupatorju, bi težko dejali, da gre za državni praznik, ki Slovence združuje. Čeprav bi jih moral, saj je upor proti tistim, ki so zgodovinsko ogrožali slovenski narod, oziroma naše prednike, častno dejanje. Kadar je osvobojeno ideologije ali njegove zlorabe za druge, največkrat umazane politične cilje.

Na takšen način so k prazniku upora proti okupatorju pristopili v fantovski vokalni zasedbi GCC, ki jo kot zborovodja vodi nekdanji ravnatelj, zdaj direktor občinske uprave MO CE, Gregor Deleja. O njihovem koncertu Pesem upora v Narodnem domu so zapisali takole:

»Mladostniško neobremenjeni z etiketami, ki upor in pot k svobodi prekrivajo z ideološkimi predznaki, smo svoj glasbeni šopek povezali s trnovimi cvetovi kmečkih puntov, ilirskega kraljestva, avstrijskega cesarstva, bojišč obeh svetovnih vojn in leta 1991. Nabrali smo jih tam, kjer so naši predniki iskali svobodo, jih zalili s svežo vodo in povezali s trakom mladosti. Ta šopek je za vse nas in vas, z zgodovinske gmajne našega naroda, ki je z uporom vedno iskal pot pod žarke svobodnega sonca naše dežele in celega sveta. Naj rdeča zarja, ki fante in dekleta že stoletja kliče v vojne, končno postane le še spomin na preteklost.«

Vir foto: FB profil Gimnazija Celje Center

Nedvomno je to pot, ki praznik razbremenjuje odvečnih ideoloških primesi in kakršnega lahko vsak praznuje z mirnim srcem in ponosom, da nas je (tudi) upor Slovence ohranil kot zgodovinsko ljudstvo, ki je, obdano z večjimi in vplivnejšimi narodi, obstalo s svojim jezikom, kulturo in nazadnje tudi lastno, samostojno in neodvisno državo. Državo, ki je danes del svobodnega sveta Evropske unije, vstop v katero pred 20. leti so s koncertom prav tako počastili.