V Celju se je odvilo 14. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1


Minulo soboto se je v celjskem gledališču odvilo mednarodno tekmovanje Opus 1 – plesna miniatura 2023, kjer so se predstavili mladi plesni ustvarjalci. Nastopajoči so lahko pri ustvarjanju sledili temi “nekaj lepega”, ali pa predstavili nekaj čisto svojega.

Na tekmovanju, ki se je pričelo ob petih zvečer, so na to temo mladi umetniki predstavili 23 miniatur. Nastopajoči so prišli iz osmih držav, in sicer iz Slovenije, Poljske, Madžarske, Nemčije, Francije, Italije, Mehike in ZDA.

Prisotni so tekmovali v dveh kategorijah, in sicer v kategoriji med 16. in 19. letom starosti ter 20. in 24. letom starosti. Nagrade je podelila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Nohemi Barriuso, Tina Valentan in Beno Novak.

Nagrade so bile podeljene za najboljši koncept, najboljšo plesno izvedbo in najboljšo plesno miniaturo.

Vir foto: FB/Dance JSKD

Nagrado za najboljšo plesalko v mlajši kategoriji je s prepričljivim performansom La llorona prejela Brianna Sanchez iz ZDA, nagrado za najboljšo idejo Samo za vas! v isti kategoriji pa je prejela Rebeka Marinšek Počivavšek iz umetniške gimnazije v Ljubljani (SVŠGUGL) pod vodstvom Andreje Rauch Podrzavnik. Tudi nagrada za najboljšo plesno miniaturo v tej kategoriji je šla v roke Slovenk. Z nastopom pa^ed [páved] sta jo pod vodstvom Maje Delak osvojili Naomi Uma Zorman in Eva Pletikosić z že prej omenjene gimnazije.

Enake nagrade pa so bile podeljene tudi v starejši kategoriji. Najboljša plesalka je z nastopom La colmena postala Lourdes Maldonado Torres, ki je nastopala pod Mehiko in Nemčijo, nagrado za najboljšo idejo z imenom Hair story je dobila Ana Szopa iz Poljske, po mnenju žirije pa sta najboljšo plesno miniaturo, ki sta jo poimenovala TosKa, izvedla Anna Pesetti in Riccardo Zoppi iz Italije.

Nekatere plesne miniature po izboru Matjaža Fariča, umetniškega direktorja mednarodnega festival Front@, bodo predstavljene tudi na 18. Front@ festivalu v Murski Soboti. Prav tako pa so bile na pridelitvi podeljene nagrade nagrajencem, ki jih je določila generacijska komisija.

Po končanih nastopih se je prireditev nadaljevala v Plesnem forumu Celje, kjer so bile podeljene nagrade, odvila pa se je tudi celovečerna plesna predstava avtorja Benedykta Krola z naslovom Predmeti hrepenenja.

Vir foto: FB/Dance JSKD