V Celju so se že pred 150 leti organizirano šli turizem. Kako, poglejte na razstavi Lepo mesto v Muzeju novejše zgodovine


Slovenijo je leto 2021 zaznamovalo z  velikimi obletnicami, kot je 80 let začetka druge svetovne vojne ali pa 30 let osamosvojitve. Knežjemu mestu pa je letošnje leto pečat pustila prav posebna obletnica. V Celju namreč obeležujemo 150 let nastanka Turističnega in kulturnega društva Celje.

V čast tej se v petek, 3. decembra na zdaj že tradicionalni »Ta veseli dan kulture« v Muzeju novejše zgodovine Celje odpira nova začasna razstava. Na ogled bo do 28. februarja 2022.  Pri ustvarjanju le te je moči združilo več celjskih institucij; seveda Turistično in kulturno društvo Celje, Pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje in Osrednja knjižnica Celje.

Turistično in kulturno društvo skozi čas

Zgodovina društva, ki ga je skozi čas krasilo več imen – med drugim Verschöningungs Verein, Olepševalno društvo, Olepševalno in tujskoprometno društvo, Olepševalno in turistično društvo, Turistično društvo in Turistično in kulturno društvo Celje – se je začela leta 1871, v tretji četrtini 19. stoletja. Je daleč najstarejše turistično društvo na Slovenskem, kar je Celjanom pravi ponos. Razstava društva prikazuje 150-letno delovanje in razvoj Turističnega in Kulturnega društva Celje, ki se je delilo na štiri časovna obdobja oziroma na štiri države v katerih je društvo delovalo.

V prvem obdobju v času Avstro-Ogrske je imelo društvo poudarek na mestnem parku in kopališčih ob Savinji. V času prve Jugoslavije, po prvi svetovni vonji se je društvo osredotočalo na posredovanje turističnih informacij in izgradnjo Putnikovega oziroma Šubičevega paviljona, ki so ga zgradili leta 1930.

Dobi tudi prvo pisarno in se prizadeva za naziv uradno turistično mesto. Pripravili so tudi načrt turistične petletke, ki jo je zajemala izgradnja najmodernejšega kopališča v državi, urejanje označb in spomenikov. Žal pa sta onesnažena Savinja in začetek druge svetovne vojne prekrižali načrte ambiciozno zadanega cilja. Po vojni je največ aktivnosti povezanih s starim gradom, ta razcvet doživi ob koncu sedemdesetih let, ko ga razglasijo za najbolj obiskan grad in najbolj obiskano turistično točko v Sloveniji. Leta 1976 je Celjski grad gostil kar 66.000 obiskovalcev.

V zadnjem obdobju, od leta 1991 do danes, društvo kombinira delovanje na turističnem in kulturnem področju. Razvijajo nove obetavne projekte; Celjske kraljice, Celjska zgodba in prirejajo razstave v kvartirni hiši, kjer imajo tudi svoj sedež. Skozi čas je društvo imelo  več tisoč članov, danes pa jih zajema nekaj čez petdeset. Skozi zgodovino mu je predsedovalo sedemnajst predsednikov, z zadnjim na čelu Matijo Golnerjem, ki je svoje predsedovanje začel leta 2005. Na izpeljan projekt je zelo ponosen in ga imenuje kot praznik 150 let turizma v Celju.

V društvu se veselijo nadaljnjih projektov in teh, ki so že v nastanku.  Iskreno se zahvaljujejo vsem, ki so pri projektu sodelovali; Mariji Počivavšek kot vodji projekta, Muzeju novejše zgodovine Celje kot gostitelju razstave in vsem ostalim institucijam.

»Ob obisku razstave pa vam bo na voljo tudi bogat katalog. Ta sovpada s konceptom razstave, le da smo prostor v njem izkoristili še za daljše in podrobnejše zapise dogodkov v društvu, za katere je na razstavi zmanjkalo prostora. Glasilo »Lepo mesto« je začelo izhajati leta 1961 in trajalo nekaj desetletij. Danes pa je le še občasnik, katerega nova številka izide ob posebnih priložnostih, kot je ta.« nam je zaupala ga. Marija Počivavšek.

                                                  

Nuša Ozu