V Celju zasadili jablano bogatinko – dar Občine Šentjur in Šolskega centra Šentjur (foto in video)


zasaditev_jablane_1Minulo sredo je v sklopu Tedna ljubiteljske kulture (od 15. do 22. junija) pred sedežem JSKD OI Celje mesto Celje dobilo novo zasajeno staro slovensko drevo, jablano bogatinko, ki simbolizira kulturno raznolikost in bogato kulturno dediščino. Drevo sta zasadila župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Pobuda za zasaditev drevesa je prišla iz vrst JSKD in Zveze kulturnih društev Slovenije, drevo stare slovenske sorte, ki jo ohranja Šolski center Šentjur, pa je dar Občine Šentjur. Jablana bogatinka, ki so jo zasadili, je povezana z znamenito rodbino Ipavcev iz Šentjurja, ki so bili skladatelji, zdravniki, narodni buditelji, rodoljubi. Bogatinko, vrsto renete, sta žlahtnila brata Gustav in Benjamin Ipavec. Gustav Ipavec je bil poznan po številnih ponarodelih pesmih, bil je tudi dolgoletni uspešen župan Šentjurja, sicer pa sta se z bratom Benjaminom zelo zavzemala za organiziranost tamkajšnje kmetijske dejavnosti.

zasaditev_jablane_2

V nagovoru je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot izpostavil, da je ljubiteljska kultura v Sloveniji svojevrsten fenomen, saj v raznih kulturnih društvih po državi deluje okoli sto tisoč članov. Zato je po njegovem mnenju prav, da tovrstne dogodke in geste spodbujamo. Ob tem je dodal, da teden ljubiteljske kulture ne zaznamujejo le dotični, temveč še mnogi drugi kulturni dogodki v lokalni skupnosti. S tem se kulturna društva, zveze, lokalne skupnosti in drugi uspešno povezujejo in snujejo projekte, ki prebivalce in obiskovalce mesta vabijo k vključevanju v pestro kulturno življenje in omogočajo kulturno integracijo. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete v enem spodnjih video posnetkov.

Prisotne je nagovoril tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. Slednji je poudaril, da so v Šentjurju lahko ponosni na to, da bodo letošnjo jesen (s pomočjo sofinancerskih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj) bogatejši za prenovljen Ipavčev kulturni center. Izrazil je tudi upanje, da bo tudi v prihodnosti potekalo dobro sodelovanje z Mestno občino Celje, ne le na kulturnem, ampak tudi na drugih področjih.

zasaditev_jablane_3

Prisotne je nagovoril tudi Živko Beškovnik (JSKD OI Celje), ki je dejal, da je jablana bogatinka simbol za plodno, bogato delo kulturnih ustvarjalcev in naj tako tudi ostane v prihodnje. Drevo je z vidika kulturnikov simbol rasti, razvejanosti, raznolikosti ljubiteljske kulture v Celju, ker to slednji tudi hočejo, znajo in imajo radi. S tem tudi uresničujejo svoje sanje.

Dogodek so s kratkim kulturnim programom popestrili mladi glasbeniki, fantovska skupina I. gimnazije v Celju ter mladi harmonikar, Šentjurčan Andraž Frece.

zasaditev_jablane_4

Vabljeni, da v spodnjih video posnetkih prisluhnete nagovorom obeh županov, vsakega posebej pa smo povabili pred kamero in ju prosili za kratki izjavi. V spodnji galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke z dogodka.

Nagovor župana MOC Bojana Šrota:

Nagovor župana Občine Šentjur mag. Marka Diacija:

Nagovor Živka Beškovnika (JSKD OI Celje):

[simpleviewer width=100% height=700 id=613]

v/t/f: eH

pivo-cvetje-polsi-klik