V Centru sodobnih umetnosti Celje se je zaključil Festival Račka


Z dvema večeroma performansov, ki sta na tokratni izdaji Festivala Račka pritegnila lepo število obiskovalcev, se je iztekla obširnejša razstava Po resničnih dogodkih. Prostori in artikulacije seksualnega. Razstava je z deli petinštiridesetih umetnic, umetnikov in umetniških kolektivov zavzela vsa tri razstavišča Centra sodobnih umetnosti.

Poleg rednih obiskovalcev so v CSU pripravili tudi vodstva za dijake in profesorje Gimnazije Celje Center, ob slovenskem kulturnem dnevu, večeru LGBT filmov, ob 8. marcu, za študente višješolskega študijskega programa Hortikultura in vizualne umetnosti, dve skupini umetnikov ter za Mesto žensk.

Z izborom del, ki so nastala v slovenskem prostoru od začetka devetdesetih do danes je razstava raziskovala različne vidike, prostore in artikulacije seksualnega v sodobni umetnosti ter s pogledom v zadnja tri desetletja zajela čas, ki je prinesel spremenjeno naravo ljubezenskih vezi, v primerjavi s preteklimi mnogo bolj začasnih in nestabilnih, predvsem pa uveljavitev pomembnih sprememb v družbeni organiziranosti spolnosti in razmerij med spoli. S pregledno razstavo, ki je z umetniškimi deli odstirala zlasti vprašanja telesa, spolov in spolnih identitet, se je štiriletni festival Račka, ki se je z razstavami in performansi odvijal od leta 2018 in prinesel vrsto zanimivih umetniških artikulacij, hkrati tudi zaključil.

Sama ideja festivala se je navezovala na zgodovino prostorov, v katerih se nahaja v slovenskem prostoru edina »erotična« Galerija Račka, ki jo je Center sodobnih umetnosti dobil v upravljanje leta 2005. Pred tem je namreč prostor deloval kot peep šov. Obdržali so se tako ime Račka, pod katerim je bil prostor prepoznaven, ambient − posegi vanj so bili minimalni − kot vsebinska usmeritev: seksualnost.

Zasnova festivala – deloma tudi naslova tokratne izdaje − je tako sledila dvojni rabi prostora: sedanji, ki jo predstavlja programska usmeritev sodobni umetnosti namenjenega razstavišča, in pretekli, ki je s svojim programom udejanjala izmenjavo in “potrošnjo” teles. Predvsem pa je seveda sledila cilju, da skozi festival stopijo v ospredje vidiki seksualnega v sodobnosti, ki jih v svojih delih obravnavajo umetnice in umetniki, ter spremembe v družbi, ki se razbirajo skozi umetniška dela – in s tem skozi seksualnost.

Pregledno razstavo Po resničnih dogodkih. Prostori in artikulacije seksualnega, ki jo je prinesla zadnja edicija festivala, je obiskalo blizu 800 obiskovalcev.