V Fotoateljeju in galeriji Pelikan odprli novo občasno razstavo »Edino, kar me še privlači, je narava.«


V Fotoateljeju in galeriji Pelikan so v okviru praznika Mestne občine Celje odprli novo občasno razstavo mojstra Josipa Pelikana »Edino, kar me še privlači, je narava.«, avtorjev Bronice Gologranc Zakonjšek in dr. Aleksandra Žižka.

Do konca leta bo tako na ogled 44 fotografij gora in hribov, pretežno Savinjskih Alp.

Narava je Pelikana vedno privlačila. Ljubezen do nje, še posebej do gora, je pričel gojiti že kot član idrijskega planinskega društva, kasneje pa je s celjskimi planinci pogosto zahajal v Savinjske Alpe. V Muzeju novejše zgodovine Celje hranimo zbirko približno 3000 fotografij gora in hribov iz 30. let 20. stoletja.

Mojster Pelikan je s težko fotografsko opremo, iskanjem primerne svetlobe in v različnih letnih časih v objektiv fotoaparata ujel motive Logarske doline, Matkovega in Robanovega kota, Okrešlja, slapa Rinke, Kamniškega sedla ter mnoge drug, kar je zahtevalo veliko potrpljenja, časa in ljubezni.

Pelikanove fotografije so bile leta 1941 objavljene v Planinskih vestnikih in izdajah Olepševalnega društva Celje, katerega član je bil. Morda celo najbolj znana iz te zbirke je fotografija Okrešlja, ki je zimsko razigrana, z igro senc, svetlobe in strminami vrhov v ozadju. Nahaja se v tretji knjigi zbirke Iz naših gora, ki jo je izdalo Slovensko planinsko društvo leta 1940. Muzej novejše zgodovine Celje vas vabi na ogled razstave.

E.H.